Friday, 21 April 2017

Mengapa jodoh berat?


Seorang rakan fb menulis kepada saya suruh mendoakan agar ia bertemu jodoh,katanya dia telah lama berdoa tetapi tidak makbul.Saya lihat orangnya cantik, dari gaya penulisan nampak berbudi bahasa.Setelah merujuk saya menemui kesimpulan bahawa walaupun jodoh itu ditangan Allah, ia boleh terhalang bila dosa tertentu dilakukan dan tidak bertaubat.Jodoh ibarat rezeki bahkan sebahagian jalan rezeki atau hidup kita,maka dosa-dosa tertentu mungkin menyebabkan Allah menangguhkan rezeki dan jodoh sebagai balasan di dunia lagi.
Jika jodoh kita berat atau jodoh anak lambat,jom kita periksa diri dengan perkara berikut,moga kita segera bertaubat dan terurailah apa yg menghalang jodoh.
Pertamanya solat itu pintu gerbang bertemu Allah,tiang agama.Meninggalkan solat bermakna meninggalkan Allah,melupakanNya,maka layaklah kita dilupakan rezeki dan jodoh kita). Melambatkan solat atau menangguh hingga ke hujung waktu juga mungkin dibalas sepadan dg penangguhan rezeki serta jodoh.
Firman Allah“Maka kecelakaanlah bagi orang2 yang shalat (yaitu) orang2 yang lalai dari shalatnya.” (QS 107:4-5)
Jika orang lalai dlm solat pun dikatakan celaka,apa lagi balasan kpd yg menangguh solat,lebih teruk yg meninggalkannya,mungkin dibalas dengan ditangguhkan rezeki dan jodoh.

Kedua ialah dosa syirik.Syirik itu menyekutu Allah dg kuasa lain, mengambil kuasa lain untuk diminta tolong,contoh bila berubat dg dukun atau bomoh yg mengguna jampi serapah dan perbuatan yg bercanggah dg Islam.Bahkan ada yg berikhtiar ke dukun untuk dapat jodoh.Syirik menunjukkan kualiti hubungan dg Allah yg tidak sepenuh hati,masih berharap pada kuasa lain. Maka layaklah Allah balas dg menangguh rezeki dan jodohnya kerana tidak yakin kpd Allah seluruhnya,seolah Allah biarkan orang yg meminta kpd kuasa lain utk menghasil jodohnya sendiri,tentu tidak akan ketemu.Firman Allah,"Janganlah sekali-kali kamu diperdayakan dunia & diperdayakan para penipu yang menggunakan nama Allah” (QS 31:33)
Jikapun orang yg syirik bertemu jodoh,jodohnya mungkin sama dgnya yg suka pd kesyirikan.Firman Allah
“….musyrik laki2 berjodoh dengan
musyrik perempuan, laki2 yang berperilaku buruk dengan perempuan yang berperilaku buruk juga.” ( QS 24:3&26)Jauhilah syirik.

Ketiganya,dosa kepada dua orang tua.Ibubapa kita adalah penghubung kuat dg Allah,redha ibubapa ibarat redha Allah,maka engkar serta berlaku kurang wajar kpd mereka akan mengundang kemarahan Allah yg mungkin dibalas dg kerutan rezeki dan lambatnya jodoh,terhalangnya rahmat Allah.Firman Allah
"Tuhanmu telah memerintahkan supaya kamu jangan menyembah selain Dia dan hendaklah kamu berbuat baik pada ibu bapakmu dengan sebaik-baiknya, maka sekali-kali janganlah kamu mengatakan kepada keduanya perkataan ah dan janganlah kamu membentak mereka, ucapkanlah kepada mereka perkataan yang mulia. (QS. 17:23).
Jadi berbuat baiklah dg ibubapa, moga redha mereka membawa redha Allah,doa mereka untuk jodoh anaknya akan dimakbul kerana baiknya hubungan anak dg diri mereka.

Keempat dosa berzina.Berzina bermakna seseorang telah melangkahi ketentuan Allah bahawa nafsu manusia dipuaskan dengan kaedah berkahwin,bukan mengambil jalan mudah bagai binatang, sebaliknya berzina mengabai perintah ini.Maka mereka yg berzina mungkin ditangguh jodohnya kerana dosa melangkahi aturan Allah.Tidak ada jalan keluar yg lain selain bertaubat dg sesungguhnya utk kembali patuh pada aturan Allah, patuh pada hukum berkahwin sbg jalan melampias nafsu.
Kelima,dosa mengumpat dan memfitnah juga mungkin menjauhkan rezeki dan jodoh.Pada mata manusia pun,mereka membenci orang yg suka mengumpat,pada sisi Allah lagilah berat.
“Hai orang2 yang beriman, jauhilah kebanyakan kecurigaan, karena sebagian dari kecurigaan itu dosa. Dan janganlah mencari-cari keburukan orang dan janganlah mengumpat satu sama lain adakah seorang diantara kamu yang suka memakan daging saudaranya yang sudah mati? Maka tentu kamu merasa jijik kepadanya.” (QS 49:12)

Keenam,memutus silaturrahim. Silaturrahim adalah hubungan kekerabatan,semaklah apakah ada yg terputus supaya segera disambungkan.Maafkanlah,beralahlah,berlapang dadalah kerana memutus silaturrahim itu melanggar hukum bahawa setiap muslim itu bersaudara.Patuh kpd hukum bersilaturrahim ini mungkin menjadi penyebab Allah mempertemukan jodoh kita untuk meluas silaturrahim dan hubungan kekerabatan.Memutus silaturrahim ibarat meruntuh sesuatu hubungan yg Allah telah bina,jd mungkin jodoh kita juga ditangguh kerana dosa meruntuh silaturrahim.
“Sesungguhnya orang2 mukmin itu bersaudara. Karena itu peliharalah persaudaraan dan peliharalah diri anda dihadapan Allah supaya kamu mendapat rahmat”. (QS.49:10)

Ketujuhnya adalah dosa kerana kedekut atau bakhil.Sifat kedekut ini amat bercanggah dg sifat Allah kpd manusia,dan Allah menyeru manusia supaya bermurah hati.Mereka yg bermurah hati dan suka bersedekah di sukai Allah dan didatangkan rahmatNya.Sedekah adalah satu cara untuk memohon pertolongan Allah, setelah kita menolong hamba Allah yg lain dg sedekah.Saya pernah bertemu friend yg bersedekah kpd projek sedekah jariah dg menyebut moga Allah memudahkan jodohnya dan tidak berapa lama selepas itu saya menerima jemputan walimatul urus dari friend tersebut.
Kelapan,sumber makanan yg haram. Periksalah sumber makanan kita dari sifat makanan yg tidak suci atau cara pemerolehannya yg tidak patuh hukum Allah.Ini kerana doa kita tertolak satu darinya kerana makanan yg haram pada sifat atau cara diperolehi.Bahkan setelah diperolehi,sucikan dg berzakat dan lebihkan keberkatannya dg bersedekah sebahagiannya.Keberkatan kpd makanan yg kita makan akan membawa keberkatan hidup, dan satu dari tanda hidup yg berkat adalah bertemu jodoh kerana orang berkahwin itu melaksana sunnah, meluaskan umat dan diberi ganjaran ibadat yg lebih luas dari yg tidak berkahwin.
Ada lagi beberapa perkara lain yg perlu dilakukan untuk memudahkan jodoh namun kesemuanya menjurus kpd perlunya kita membersih diri dari dosa,melakukan amal soleh untuk Allah memudahkan jodoh bagi kita sebagai satu rahmatnya.Jangan hanya terus mengharap,berdoa,tetapi tidak memeriksa diri dan membetulkannya tidak berbuat kebaikan sebagai tukaran ganjaran. Sekuat mana tenaga dikerah, sebanyak mana harta yg dihambur, sebaik mana umpan dipasang, tidaklah memberi sedikit kesan pun untuk memungkinkan jodoh menyembah ke kaki kita,melainkan Allah meredhainya.Jomlah kita cari redha Allah moga Ia redha dan mudahkan pada jodoh dan rezeki kita.Bila seseorang mengadu jodohnya berat,jangan sekedar berpesan dg doa,atau putihkan wajah,sadokan tubuh,tukar fesyen tudong,kuruskan badan, tetapi pesanlah juga supaya bermuhasabah pada dosa-dosa yg dibicarakan ini.Wallahua'lam 
sumber : fbabd ghani haron.

Jodoh tak kunjung tiba? inilah hikmahnya.

Setiap manusia pasti mahu hidup bersama jodoh mereka. Membesarkan anak-anak bersama, bersama-sama menuju ke hari tua sehinggalah ajal dan maut yang memisahkan mereka. Tapi, bagaimana pula yang masih belum memperoleh jodoh? Jodoh belum kunjung tiba? Apa yang patut dilakukan? Bagi anda yang masih setia menanti jodoh, pernahkah anda diajukan dengan soalan seperti ini?
“Eh awak bila nak kahwin?”
“Dah ada calon isteri/suami ke belum?”
Sudah pasti soalan ini mampu membuat sebilangan daripada anda berasa sangat tertekan. Kadang-kadang rasa macam nak marah pun ada pada yang bertanya itu. Tetapi siapalah kita untuk bersuara. Nanti sudah tentu hubungan anda pula yang menjadi
Sesungguhnya persoalan jodoh merupakan salah satu dari rahsia Allah SWT. Jodoh adalah berbentuk rezeki yang telah ditetapkan oleh Allah kepada manusia. Mendapatkan jodoh tidak semudah cerita cinta dalam filem atau drama Suamiku Encik Sweet tu. Ada pelbagai fasa yang anda harus lalui sehinggakan sampai satu tahap anda sudah mula berputus asa. Namun sebagai manusia, kita mesti tahu akan hikmah-hikmah disebalik apa yang terjadi pada diri kita ini. Teruskan baca entri ini untuk mengetahui lebih lanjut mengenai beberapa hikmah Allah belum mempertemukan dengan jodoh yang sesuai.
Ujian untuk mempertingkatkan amalan
Belum dipertemukan jodoh merupakan satu ujian buat umatNya. Namun, sejauh mana kesabaran kita dalam menerima ujian yang diberikan olehNya? Ujian ini adalah untuk kita sentiasa muhasabah diri kita, perbaiki kekurangan diri kita. Ujian ini bukan hanya kepada anda, malah turut terasa impaknya kepada kaum keluarga anda. Meskipun pelbagai doa telah diamalkan, kalau Allah belum tentukan masanya, pasti belum tiba juga jodohnya. Kita tidak ada kuasa untuk meminta dipercepatkan jodoh, kerana jika belum ada waktunya, orang yang diharapkan pasti belum datang jua. Di sinilah manusia diuji untuk mempertingkatkan amalannya. Allah hanya akan menguji hambaNya yang disenangi. Jika mereka bersabar, maka besarlah nikmatnya.
Waktu untuk membahagiakan orang tua
Pada waktu ini, semasa jodoh masih belum kunjung tiba, saat ini merupakan waktu yang paling sesuai untuk anda membahagiakan mereka yang tersayang. Sama ada ibu bapa, adik beradik atau saudara mara. Ianya juga sebagai satu tanda di mana mereka masih lagi memerlukan bantuan kita. Oleh itu, jadikan waktu ini bukan perkara yang sia-sia, berbaktilah kepada mereka yang masih lagi memerlukan kita.
Takdir Allah SWT
Walaupun belum dipertemukan jodoh oleh Allah SWT, kita sebagai umatNya hanya mampu berdoa, teruskan berdoa dan usah mudah berputus asa, kerana ini merupakan takdir yang telah Allah tetapkan pada kita. Jangan sesekali marah pada takdir, kerana setiap yang ditetapkan oleh Allah pasti ada hikmahnya. Sehingga saat ini anda masih belum dipertemukan jodoh, ada baiknya kita sentiasa berprasangka baik dengan Allah SWT.
Bagi yang sudah dipertemukan jodoh, atau yang melihat orang lain masih belum bertemu jodoh, sebaiknya, teruskan berdoa kepada mereka agar dipermudahkan bertemu jodoh, selain daripada bertanyakan soalan yang mampu membuat mereka tertekan. Apa yang kita tahu, jodoh adalah misteri, yang ditulis oleh Allah, sehingga mereka tidak mempunyai kuasa untuk mendatangkan jodohnya sendiri selain daripada berdoa dan berusaha sahaja, selebihnya mereka hanya mampu tawakal sahaja. Wallahualam.

Saturday, 1 October 2016

Seoul, South Korea Part 3 (last)

Entre sebenarnya sambungan kepada entre 2 tahun lepas. Hehe... Dan ini entre terakhir untuk lawatan kak cik ke Seoul, awal Disember 2014 yang lalu.

Seoul, South Korea Part 1
Seoul, South Korea Part 2

So, kita sambung dengan hari ke-4 kak cik di korea. Hari ke-4 kami pergi ke Itaewon. Rasanya semua penggemar korea familiar dengan nama Itaewon ni. Sebab sini merupakan lambang Islam di sana. Malah, satu-satunya masjid di Seoul ada di Itaewon. Perjalan agak jauh. Tak ingat berapa lama kami ada dalam subway untuk sampai ke sini.

Masa di bawah tanah cool je. Tak panas sangat tak sejuk sangat. Suam-suam je. Sekali bila dah naik ke kerak bumi ni... Phuhhh..phuhhh...asap keluar kot mula. Tangan dah mula masuk dalam poket baju. Sejuk yang amat. waktu ni awal lagi... Kedai banyak yang tak buka lagi. Mujur awal-awal lagi kami dah breakfast di guesthouse. Thank Jom Travel Crew, tolong masak mushroom soup yang sedap dan panas. 

 Dari subway nak ke masjid tu jalan agak jauh. Adalah dalam 20 minit kot. Tercungap-cungap. Sebab kami sedang mendaki bukit.
 Yeah!, dah nampak masjidnya. 
 Waktu ni, sempat bertembung dengan 2-3 parents yang tengah hantar anak diorang ke sekolah di sebelah masjid ni.
 Sekarang, otw nak pegi bus stop. Nampak macam mendatar  je kan jalan ni. tapi sebenarnya kami sedang menuruni bukit. 
 Tengah tunggu bas untuk ke next destination.
 Yeah, Namsan Tower. Bayangkanlah, menara Namsan ni berada di puncak. Kami naik dari kaki bukit hingga ke bus stop paling atas ni dengan bas. Tapi, sesetengah orang korea ni rilex je mendaki dari bawah. Curam kot. Lepas sampai kat bus stop ni, kami kena jalan kaki hingga ke menara tu. Kalau tengok gambar kat atas ni curam gila kot. Kalau jalan tu, tak sanggup nak toleh belakang. Tapi ada jugak orang korea yang boleh main lawan kejar atas ni. Hish, tak paham betul. Huhu.
 Namsan tower ni sesuailah untuk orang yang nak memetrai cinta mereka dengan padlock ni. Macam-macam manusia ni kan. Hehe.

Habis di namsan tower, kami naik bas semula untuk ke myeogdong market. Kat sini terkenal dengan barangan-barangan kosmetik.As usual, kak cik banyak tunggu orang je. Sebab tak tau nak beli apa. Ambe dok tahu setarang pung bab kosmetik ni. Hehe.


 Sambil tunggu orang lain membeli belah, kita makan dulu shrimp burger di Lotte Ria. 

 Disebabkan masa ni umur kak cik 21 tahun, so kasi chance la kita ambik gambar kedai ni. Waktu ni, sejuk sangat. Sekali ada angin lalu, sejuk dia tu sampai ke tulang sum-sum. Huhu. Kalau tak tahan sangat, kami akan masuk ke mana-mana kedai. Acah-acah nak beli barang, padahal nak tumpang pemanas. hehe.

 Ish, lamanya depa shopping. Urm... kita try kuih ni pulak. Actually tak tau nama apa benda ni. Dia macam roti, then ada telur sebiji atas dia. Harga dalam 1,500 won. Lebih kurang RM4 gitu la kot. sedap di makan panas-panas.

Selesai di myeongdong, kita ke namdaemun market pulak. Sini syurga shopping sourvenir. Keychain, baju,seluar, brooch, semua ada kat sini. 

 ahjumma ni terror kot cakap melayu. masa kitorang membeli di kedai dia, tak dak sepatah perkataan korea pun yang keluar kecuali kamsahamnida. semuanya bahasa melayu walaupun macam pelat indon. hehe.

Barang pun dah banyak kiri dan kanan tangan. so, we are heading to our guesthouse. 
 sambil-sambil tunggu orang, kak cik kagum dengan benda ni, salah satu ciri-ciri negara maju, di mana OKU boleh survive sendiri tanpa perlu pertolongan orang lain. Means, kemudahan awam yang disediakan turut sesuai digunakan oleh OKU. Jalan-jalan kat bawah tanah ni semua tangga tak pun eskelator. Tapi, OKU pun boleh guna dengan adanya alat ni.

Lepas balik guesthouse, solat maghrib-isyak, kami 5 sekawan merayau-rayau di sekitar insadong. Menghabiskan baki duit. Haha.

 Again about street food. Hehe..asyik makan je kan kejenya. Ni kita panggil bahulu inti kacang. Sedap dan murah. rasanya 3 ekor ikan ni dalan 1,000 won je kot.
 ahjumma tak bagi ambik gambar dia, so kita ambik gambar papan tanda kedai dia je..hehe.
 Our last night here. 

 kami 5 beradik di sini. Bila boleh berjimba-jimba lagi yeap? 

dah pernat berjalan, balik semula ke guest house. packing barang, then tidur. seperti biasa tidur ditemani kedinginan malam. sejuk dia yang boleh kak cik gambarkan kat sini, sejuk sehingga kita boleh terjaga dari tidur. tak sama dengan terjaga sebab sejuk air cond. kalau sejuk air cond bleh tarik selimut tebal. boleh switch off air cond. tapi ni tarik selimut pun tetap sejuk. Nak switch off air cond, mana boleh sebab sejuk tu bukan datang dari air cond, tapi aturan alam. Sampaikan kadang-kadang terdetik kat hati "Ya Allah, aku tak mau mati kesejukkan"... hehe... 


 Awal-awal pagi sebelum subuh lagi kami dah gerak ke airport. pkul 5 gerak. dalam sejam lebih jugak nak sampai. tengok gambar ni teringat pulak cerita zombi train to busan. hehe.

sampai di airport, check in, kemudian solat subuh. 

alhamdulillah, a good journey, a great exprience. 

Till we meet again Korea!

Friday, 26 August 2016

Water Park Tasik Kenyir

Okay, gambar ni agak lama. Hampir setahun yang lepas. Tapi saja nak share jugak kat sini. Hiks.

Tahun lepas, gap antara exam agak jauh. Jadinya datanglah idea gila-gila dengan kawan gila-gila kak cik. Hehe. Kami gamble pergi tasik kenyir. Sebab dengar cerita baru buka taman tema air. Jadinya, lepas solat subuh, kami terus bertolak. Singgah sarapan kejap je kat kedai tepi jalan. Jadinya kami sampai di jeti around 9.00 a.m. Beli tiket di kaunter. Tak ingat sangat. Tapi rasanya rm 25.00/head.
Di seberang sana lah taman tema airnya.

Sedang menuju ke tempat yang ingin dituju ;-)

Gambar itu wajib. Haha. Mandi belum lagi.

Bila sampai, kami sewa locker. Rm5 per locker. Locker tu untuk simpan barangan berharga. So, far puas hati la. Toilet untuk tukar baju pun bersih dan surau untuk solat pun cantik.

 Waterpark ini belum siap sepenuhnya. Yang ada hanyalah kawasan mandi untuk kanak-kanak. Orang dewasa kalau nak cuba aktiviti yang lebih lasak, bolehlah turun bawah sikit, ada kawasan ala-ala macam ninja warrior. Yang tu memang stamina kena kuat. Tapi takpe lah, kami decide nak main kat kawasan sini je. Kebetulan ramaiiiii sangat adik-adik prasekolah yang sedang buat lawatan ke sini... Sorry lah adik-adik, selalu kena mengalah ngan kakak-kakak ni naik gelongsor. hehe..
Kitorang main air sampai mulut biru. Balik semua orang diam dalam kereta.Letih dan terlena.

Keseluruhannya waterpark ini sesuai untuk keluarga yang ada anak kecil. Airnya tidak terlalu dalam. Dan disediakan juga pengawal untuk mengawasi pergerakan anak-anak kita. Ada juga kawasan untuk orang dewasa. Cumanya belum siap sepenuhnya lagi.

River Cruise Pulau Warisan

Assalamualaikum.... Semenjak 2 tahun ni dah lama kan kak cik tak menulis. Sungguh, diri ini sangat sibuk dengan hal-hal praktikum. Tambah pula tahun ni tahun akhir kak cik di IPG. Sudah tentu banyak benda nak kena dibereskan untuk melayakkan diri bergelar graduan. Ye dok?

Setiap kali bulan puasa, telah menjadi satu rutin bagi kelas kak cik untuk berbuka puasa bersama-sama di luar. Sebelum-sebelum ini kami acap kali berbuka di dataran shah bandar. Tapi kali ini kami cuba satu kelainan. Iftar di atas cruise sambil menyusuri muara sungai...

Konsep cruise ni sangat santai. Makanan bawa sendiri. Berkelah ramai-ramai atas cruise. Sehari sebelum naik kami booking dulu di sini..

Disebabkan bilangan kami ramai, jadi cruise tu hanya dikhaskan untuk kami. Keesokkan harinya, selepas asar mula bertolak ke lokasi. Macam biasa. Ambil gambar tu penting. Seperti hashtag yang famous dalam kalangan rakan-rakan sekelas kak cik iaitu #cetakkenangan

Inilah adik beradik kak cik selama 5 tahun setengah kak cik berada di bumi penyu ini. 23 orang kesemuanya.

Ini pula geng gugurl sahaja. hiks

Disebabkan hari tu hujan rintik-rintik. jadi tak banyak gambar atas kapal. Buka puasa pun kami berhenti bawah jambatan sultan mahmud. 

Ini gambar ketika waktu malam. Waktu ni dah get ready nak balik lepas buka puasa. Kami singgah solat maghrib di masjid putih.

RIVER CRUISE PULAU WARISAN - RECOMMENDED !

Friday, 22 January 2016

Last day at SK Bukit Bayas

Tadi aku kemas kini folder di desktop. Nak praktikum fasa 3 dah kan. Desktop kena bersih, bersinar dan wangi!... Barulah semangat. Mana-mana file yang tak perlu kena buang ke recyle bin. Tak semena-mena aku terjumpa satu document titled 'untitled'. Aku bukak. Baca sebaris demi sebaris... Air mata ni meramu-ramu turun... Waaa... tak sukanya perasaan ni... 

Suka untuk aku kongsikan tulisan aku bertarikh 17 september 2015.

******

Bismillah. Terketar-ketar tangan aku nak taip. Terlalu banyak moment-moment indah untuk ditulis. Takut terlupa. Moment indah yang akhirnya membuatkan aku tersedu sedan. Allahu... Padahal dari awal aku menjejakan kaki ke sekolah ini, aku dah janji dengan diri sendiri. Aku tak nak sayang sangat sekolah ini. Nak buat biasa-biasa je. Ikut arus. Sebab aku tahu, perpisahan pasti terjadi di hujung praktikum nanti. Aku benci perasaan ni. Aku tak suka rasa ni. Perasaan ini sakit sangat. Berpisah dengan insan yang kita sayang. Sungguh, ustazah sangat sayangkan kamu duhai anak!...

Pagi tadi, semua orang bangun lambat. Sebab semalam tidur lambat. Kemas-kemas rumah. Final touch up untuk sourvenir nak bawa ke sekolah. Simpan baju dalam beg. Gila lah. Semua macam lipas kudung pagi ni. Sampai sekolah memang lambat gila. Tak pernah selewat ni sebelum ni. Memang aku merempit. Huhu. Sampai sekolah lagi 5 minit pukul 7.30 pagi. Sampai je terus zasss, jalan laju-laju letak beg di bilik guru, tulis kedatangan di pejabat kemudian join Kak Huzian jadi guru penyayang di pintu pagar. La haiiiii... sedihnya teramat sangat. Duhai diri, tahan! Jangan meleleh ayaq mata tu. Kalau dia bertakung di kelopak mata hang serap masuk balik. T_T

Bunyi je loceng, ambik gambar sekeping dua depan pintu pagar. Pastu terus jalan pergi dewan. Macam biasa. Hari khamis ada bacaan yasin. On the way nak sampai dewan, kak yan tunggu di tengah jalan. Aduh, kenapa pulak kak yan tunggu ni. Kak yan tanya boleh tak bagi ucapan nanti di dewan sejurus selepas bacaan yasin. Allah... Tak sangka gurauan aku dan kak faizah semalam rupanya adalah kenyataan. Semalam kami main-main je berlatih bagi ucapan. Hahaha... Tak sangka main-main semalam tu sebenarnya untuk betul-betul pada hari ni. Aiyoo..


Baca yaasin pagi tadi syahdu sangat. Kusyuk betul aku tadi. Mulut menyebut satu persatu huruf dalam surah yasin, tapi kepala ligat fikir apa nak cakap nanti. Apa yang dilatih semalam langsung tak melekat di kepala. Then, tibalah masa untuk bagi ucapan. Alhamdulillah. Okay. Tak gagap. Haha.. Cumanya habis terkeluar loghat kedah. 

Masa bagi ucapan tu, aku tahan sangat nada ni jangan sebak. Kalau aku rasa dada aku naik turun laju. Pernafasan terasa kencang. Aku diam kejap. Biar tenang. Kemudian sambung balik. Mujur tak meleleh air mata depan murid seramai 2++ murid. Sunggu, waktu ini, hari ini, ketika ini aku nak masa bergerak dengan sangat perlahan. Sebab aku takut dengan detik perpisahan. Tapi apakan daya, bukan aku yang atur semua ni. 

Lepas habis baca yasin aku ke surau. Solat dhuha. Baca surah luqman. Kalau sebelum ni aku baca surah luqman adalah untuk bakal anak-anak aku nanti. Tapi di sekolah ini aku baca surah luqman untuk anak-anak murid aku. Supaya mereka mudah faham apa yang aku ajar. Surau ini, sangat berjasa pada aku. Aku bukan kaki surau. Surau di maktab, aku hampir tak pernah pergi. Muka aku lah yang paling jarang dilihat di sana. Tapi di surau ini begitu bermakna pada aku. Antara tempat yang bakal aku rindui di SKBB. Inilah tempat yang paling priversi untuk aku di sini. Aku nak nangis aku datang sini. Aku sakit segugut aku datang sini. Aku nak buat rakaman audio aku datang sini. Tak tahu lah bila lagi aku berpeluang ke surau ini lagi. Sebab tu bila guru pembimbing minta aku tulis doa masuk/keluar di dinding surau, aku suka!.. Sebab sentimental value kot.

Habis solat. naik bilik guru. Buat kerja sikit untuk pustaka. Sikit lagi hampir siap. Waktu tu kak yan tengah setting tempat untuk jamuan tengah hari nanti. Siap ada safrah lagi tau. Kak yan lapik kain pastu kak yan potong plastik, alas atas kain pulak. Huhu... kak yan... inilah insan yang paling paling paling aku akan rindui nanti. Terima kasih kak yan untuk segalanya. I love you kak yan!...

Masa tolong kak yan lapik platik atas meja, cikgu Harun datang bagi relief kelas. 3 masa. 3 masa terakhir.Pukul 9.15 aku naik kelas 4 majah. Aduh, mana pulak budak-budak ni pegi. Oh, aku lupa, depa ada ujian SEGAK. Hurmm... baru ingat nak bagi kata-kata terakhir untuk depa. Tak pa. Masa terluang ni aku gunakan untuk tulis diari dan touch serba sedikit dalam buku rekod tu. Habis kelas, pak cik yang aku tempah kek semalam call. Dia suruh ambik di pintu pagar sekolah. Aku tempah kek marble caramel. 2 biji.Satu untuk bilik guru, 1 lagi untuk anak-anak 4 sina.On the way nak letak kek di bilik guru, budak-budak 4 sina dah tunggu tengah jalan. Depa kata takut ustazah lupa. So, depa mai nak jemput ustazah kesayangan depa ni. Chewah.. kesayangan ke? Haha. 

Masa naik kelas 4 sina, aku rasa seperti orang yang diraikan sangat. Seolah-olah hari itu adalah hari untuk aku. Dan aku yakin kak faizah mesti rasa benda yang sama. Masuk kelas, ada 2 kerusi untuk kami di depan kelas. Pastu kak yah jemput bagi ucapan. Kemudian ada acara tukar hadiah. Budak-budak bagi hadiah. Duhai kelenjar air mata,please stop merembes air mata!. Sungguh...aku berlagak senyum je ni. Kalau ikutkan hati nak je aku lari ke toilet nangis. Kemudian kak yah jemput makan. Kak yah buat pulut kuning. Masa, gerak perlahan please. Aku nak moment ini berhenti di sini. Sob...sob..

Habis waktu rehat, masuk bilik guru semula. Sambung buat kerja. Waktu tu kak yan tengah susun-susun tray makanan. Aduh kakak aku yang seorang ini. Moga jodoh kita panjang ya kak... saya suka berkawan dengan kak yan.. 

Habis buat kerja yang tertangguh tu, aku ikut kak faizah masuk kelas 2 ghazali. Lepas tu relief kelas 2 syafie. Kemudian 4 sina. Strict hari ni. 3 masa pagi tu je aku free. 2 syafie tu aku pusing kepala. Tak tahu nak buat aktiviti apa untuk diisi.Sejam! Sebelum-sebelum ni aku ajak depa menyanyi. Tapi dah tak ada modal nak menyanyi. Aku bukannya hafal sangat lagu-lagu abad 21 ni. Ekeke. Okaylah, hari ni kita melukis ye anak-anak. Aku bagi kertas sorang satu. Awak lukis je mende pape pun. Pastu cepat pulak depa ni lukis. 15 minit dah siap. Waaa.. lagi 45 minit nak buat apa ni. Okaylah. awak warna pulak lukisan yang awak lukis tu. Mujur yang ni ambik masa lama jugak. Hehe... Sebelum keluar, bagi taujihad sikit, pastu terus ke 4 sina. 

Di 4 sina ni aku bagi kertas jugak sorang satu. Tapi bukan untuk melukis. Aku suruh depa tulis tentang aku. Apa je yang depa tak puas hati tentang aku. Sambil depa menulis, sambil aku cakap-cakap. Sambil aku sebut nama sorang-sorang. Inilah kelas yang paling banyak aku interaski. 3 kali seminggu. 

Paling aku terkilan aku tak sempat masuk kelas 4 majah pun. Tak sempat nak jumpa depa pun. Padahal tadi depa mai jumpa aku ramai-ramai. Nak salam katanya. Tapi aku kata tak yah. Nanti aku masuk kelas depa. See! Padahal aku tak sempat pun. Huhu, mujur aku 2-3 orang lagi yang tak balik. Aku pass kat depa ja bookmark yang aku ngan kak faizah buat.

Loceng berbunyi. Menandakan pukul 1.15. Masa yang paling aku takuti. Masa untuk say good bye. Masa tengah bersalaman dengan anak-anak 4 sina, anak-anak 4 majah pun ramai-ramai datang salam dengan aku. Si Azizan tu entah kali ke berapa datang bersalam dengan aku. Dia kata dia terkejut bila aku cakap kat dewan tadi hari ini adalah last day aku kat sini. Alahai anak-anak. Kan ustazah selalu mention dalam kelas yang ustazah kat sini 2 bulan je. Buat-buat terkejut pulak dia. Huhu. Sebelum keluar, depa ajar selfie. Huhu...aku tak pandai nak selfie ni. Tapi demi awak, apa-apa je lah... Ustazah ikutkan aja.. Ustazah very sad anak-anak. T_T... Waktu tu dah pukul 1.25. Aku tengok kat pintu, kak yan berdiri di sana. I'm not sure kalau dia tengah tunggu aku ke tak. Nampak gaya macam tengah tunggu, tapi bila aku berdiri di situ dia tak tegur pun.Just senyum je. Urm.. musykil..musykil.. 

Lepas tu rushing ke bilik guru. Jumpa cikgu-cikgu. Salam-salam.. Peluk-peluk. La hai... kakak-kakaku ini... Terima kasih ya kakak-kakak semua. Sungguh aku langsung tak rasa kekok sangat kat sekolah ni. Padahal aku ni taklah ramah sangat. Seriusly, terharu dengan layanan depa. Sayang kakak-kakak semua. Ya Allah, rahmatilah mereka, berikan nikmat kesihatan kepada mereka, berkatilah umur mereka. Sungguh, mereka telah menyantuni kami berdua dengan sangat baik.


Jam dah pukul 1.45. Aku nampak kak yan tengah kemas-kemas barang. Nak balik. Waa.. sedihnya nak berpisah. Kita boleh jumpa lagi tak lepas ni, kak? Sedih, tapi aku profesional. Cool je. Takkan nak nangis kan. Buat malu je. Sebelum balik, kak yan singgah di meja kami.Salam. Kak yan kata dia minta maaf kalau dia ada buat salah apa-apa. Ya Allah.. kak yan. Kami yang perlu minta maaf sebab selalu susahkan kak yan. Lepas tu aku minta nak peluk. Biarlah, waktu tu ketiak tengah berpeluh, badan bau masam.. Mana tahu kot-kot itu pertemuan terakhir kan. T_T

Sebelum balik, aku dengan kak faizah siapkan sikit lagi board di pustaka. Tu amanat guru besar tu. Selesai semua, kami balik ke IPG. Back to normal life.

Terima kasih semua for the sweet memories. SKBB always in my heart. Terima kasih untuk segalanya...

WHERE'S THE GOOD PART IN THE GOOD BYE




Wednesday, 6 January 2016

Janam Janam Lyric







Janam janam janam saath chalna yunhi
Kasam tumhe kasam aake milna yahin
Ek jaan hai bhale do badan ho judaa
Meri hoke hamesha hi rehna
Kabhi na kehna alvida

Meri subah ho tumhi
Aur tumhi shaam ho
Tum dard ho tum hi aaraam ho
Meri duaaon se aati hai bas ye sadaa
Meri hoke hamesha hi rehna
Kabhi na kehna alvida

Aha ha ha...

Meri hoke hamesha hi rehna
Kabhi na kehna alvida..

Teri baahon mein hai mere dono jahaan
Tu rahe jidhar meri jannat wahin
Jal rahi agan hai jo ye do tarfa
Na bujhe kabhi meri mannat yahi
Tu meri aarzu, main teri aashiqui
Tu meri shayari, main teri mausiqi

Talab talab talab bas teri hai mujhe
Nashon mein tu nasha banke ghulna yunhi
Meri mohabbat ka karna tu haq ye adaa
Meri hoke hamesha hi rehna
Kabhi na kehna alvida

Meri subah ho tumhi
Aur tumhi shaam ho
Tum dard ho, tum hi aaraam ho
Meri duaaon se aati hai bas ye sadaa
Meri hoke hamesha hi rehna
Kabhi na kehna alvida

Aa... alvida..
O... na na..

Psss...Demam dilwale tak habis lagi hoiii

Tuesday, 5 January 2016

Kak H yang sentiasa dirindui

Happy Holiday semua untuk adik-adik dan rakan-rakan pendidik. J adik-adik yang masih menjawab soalan SPM tu teruskan perjuangan anda ya. Do your best. J

Kak cik nak kongsi tentang seseorang yang sangat kak cik kagumi.

Kak cik menggelarnya Kak H.

Hari pertama, kak cik lapor diri di sekolah. Turun ke perhimpunan. Kemudian masa banyak dihabiskan di bilik guru. Almaklum, jadual masih belum dapat. Mata ini tertumpu pada seorang cikgu yang kak cik gelarnya sebagai Kak H.  Kalau orang tanya apa yang special tentang Kak H ni, sungguh… kak cik sendiri tak dapat nak huraikan. Tapi, sungguh.. diri ini sangat tertarik untuk mendekatinya. Kak H seolah-olah ada aura positif yang menarik perhatian siapa sahaja. Jujurnya, memang kak cik suka curi-curi pandang dia. Haha. Mungkin sebab suka tengok muka dia yang sentiasa tersenyum manis. Haha… ini kisah cinta pandang pertama kah?

Sejak hari pertama tersebut, hati ini meronta-ronta ingin mengenalinya dengan lebih dekat lagi. But, How? Lalu, perkenalan bermula ketika kak cik memberanikan diri menyapa beliau ketika ingin pulang dari sekolah. Sekadar bertanya rumahnya di mana, kak H mengajar subjek apa dan lain-lain. Kemudian bertambah erat ketika kak cik membantunya membuat sedikit tugasan.

Sepanjang 2 bulan mengenalinya, kak cik sangat tertarik dengan perwatakannya, bagaimana beliau menggauli rakan-rakan guru, anak murid, staff sekolah. Terdetik di hati ini ingin menjadi sepertinya. Beliau bukan guru agama. Hanya guru matematik dan muzik. Tapi akhlak dan sahsiahnya masyaAllah, superb! Mengalahkan guru agama.

Bukan kak cik nak meremehkan guru agama. Kak cik sendiri bakal menjadi guru agama. Tapi sejauh mana guru agama yang diberi gelaran ‘’ustazah’’ ini mampu menjadi qudwah hasanah kepada masyarakat sekurang-kurangnya melalui akhlaknya? Tepuk dada, tanya iman masing-masing.

Kak cik pernah berdiskusi dengan seorang senior mengenai Kak H. Kami sama-sama terinspirasi dengannya. Kata kak senior tersebut, “kadang-kadang Allah hadirkan orang seperti Kak H dalam hidup kita. Allah nak tengok sama ada kita nak menteladaninya atau biarkan begitu sahaja”

Bila difikirkan kembali, betullah kata senior tersebut. Allah memang sengaja temukan kita dengan insan seperti Kak H. Supaya kita dapat berfikir sedalam-dalamnya tentang hikmah di sebalik pertemuan tersebut.

Dalam dunia ini, kita bertemu dengan ramai orang menyakitkan hati. Tidak kurang juga dengan insan-insan yang begitu memberi inspirasi. Namun, adakah kita tergolong dalam golongan yang menyakitkan hati kepada orang lain? Dan yang paling penting, sejauh mana diri kita mampu menjadi qudwah kepada orang lain? Bukankah seorang guru sinonim dengan peranan sebagai  role model kepada anak didiknya?

Apa yang orang lain lihat pada diri kita? Sesuatu yang berharga atau hina? Ada tak apa-apa pada diri kita yang mereka boleh contohi? Atau sekadar mencebik berisighfar melihat sahsiah kita?
Allah…

Kata guru-guru, “Biar akademik tidak A, yang penting akhlaknya A supaya orang suka”.


Kak H,
Beliau merupakan antara insan yang sering kali ke meja ku setiap pagi untuk bertanya khabar.

Beliaulah yang membuatku bersemangat untuk ke sekolah setiap hari,

Beliaulah insan yang sentiasa membuatku tersenyum sendiri,

Beliaulah insan di mana kisah bersamanya paling banyak aku tulis dalam diari,

Ketika bersamanya, aku mahu masa berhenti di sini.

Moga kita sama-sama berusaha meningkatkan kualiti diri di samping mengajak orang ke arah kebaikan!

Terima kasih Allah kerana mempertemukan aku dengan Kak H. Moga kak H sekeluarga senantiasa berada di bawah naungan rahmatMu.