Tuesday, 29 May 2012

Origin of a man

 Assalamualaikum semua. Kef Sihhatak? 3amal eih? Hehe..Maaf ye semua. Kak Cik sedang belajar bercakap Bahasa Arab 3ammi. Hehe. Maksudnya ialah 'bagaimana kesihatan kamu? How are you?'.

Okay, berbalik kepada tajuk. 'Origin of a man'. 'A man' di sini bukanlah bermaksud seorang lelaki. Tetapi seorang manusia. Jadi 'Origin of a man' bermaksud asal - usul seorang manusia. Bagaimana manusia di jadikan? Kenapa tetiba hari ini Kak Cik nak bercakap tentang asal-usul manusia nih? Hmmm... panjang ceritanya.

Kak Cik teringat kenangan di International Islamic University of Malaysia (IIUM) dulu. Kenangan terindah adalah ketika meringankan badan untuk menghadirkan diri ke Pillow Talk with Madam Isfadiah Muhd Dasuki. Pillow Talk? Bantal bercakap? Eh, tak lah.Sebenarnya Pillow Talk ni ala ala macam Bedtime Story. Every Monday night, our beloved principle, Madam Isfadiah akan bersama kami. Beliau ibarat seorang ibu kepada kami. Di mana akan menceritakan sebuah kisah yang menarik sebelum masuk tidur. Tapi setiap hari Isnin sahaja lah. Kalau nak tiap-tiap malam, itu namanya 'mengada-ngada'. Hehe. Pillow talk ni bermula pukul 11.00 malam. Siapa yang ingin berada di dalam sesi ini, perlulah membawa bersamanya bantal atau teddy bear atau buku catatan. Sangat santai. Sepanjang berada di IIUM, Kak Cik hanya berkesempatan menyertai Pillow Talk ini sebnyak 3 kali sahaja. Tidak mengapa. Bukan kuantiti yang dipandang, tetapi kualiti. Kefahaman itu penting. Hehe. Salah satu topik yang pernah dibincangkan oleh Madam Isfadiah ialah tentang 'Origin of a man'.

Setelah Kak Cik intorduce panjang lebar ni kan, jom kita masuk ke tajuk utama kita. Kita pernah mendengar teori Darwin ada mengatakan bahawa manusia pada asalnya adalah dari haiwan. kemudian mengalami satu evolusi sehinggalah terjadinya manusia seperti sekarang.
Teori Darwin

Tapi, kenapa kita nak berpegang kepada teori yang dicipta oleh orang kafir yang sudah terang lagi bersuluh penipuannya. Jika di dalam Pendidikan Islam, kita diajar bahawa Manusia berasal dari Nabi Adam a.s. Dan Nabi Adam dijadikan dari tanah dan seterusnya. Rasanya Kak Cik tak perlu lagi menerangkan panjang lebar kerana semua orang sudah sedia maklum.

Tapi, pernah tak kita berfikir kenapa Allah jadikan manusia daripada tanah? Tanah kan kotor. Tanah kan jijik. Kalau nak melabuhkan punggung di atas tanah, pasti dilapik dengan tikar dahulu. Paling tidak dengan surat khabar. Betul tak? Ha, itulah yang Kak Cik ingin bagitahu antum semua. Faedah kenapa Allah jadikan kita dari tanah. 

Ketika Allah menciptakan Nabi Adam a.s., Allah memerintahkan para malaikat dan syaitan agar bersujud kepada Nabi Adam. Para Malaikat patut akan perintah Allah tetapi sebaliknya kepada Syaitan. Kerana mereka fikir mereka dijadikan daripada api, jadi mereka lebih hebat. Tetapi syaitan silap.

Madam Isfadiah bertanya : What are the benefits that a man is created by soils? Why soil is greater than fire (satans).

Salah seorang akhawat yang berada di barisan agak hadapan mengangkat tangannya dan menjawab  : Soil is greater than fire because soil can put out the fire (satans).

Betul kan? Apabila terdapat kebakaran kecil ketika main masak-masak semasa kecil dulu, kita akan meletakkan beberapa genggam tanah di atas api tersebut agar cepat pada. Malah tong pemadam api juga bahan-bahannya terdiri daripada debu yang juga berasal dari tanah. Okay, this is the first point that Madam Isfadiah told us that night.

Second point, Madam Isfadiah asked again : What will happen if we put a seed in soil and fire?

Semuanya senyap. Sedang membina ayat di dalam bahasa inggeris mungkin. Hehe.

Seorang lagi akhawat mengangkat tangannya : Err, because if we a seed in soil, dia akan tumbuh but in fire dia akan terbakar.

Madam Isfadiah said : Yess, from that we knew that soil can give us a life but fire just destroy the seed.

Point yang ketiga Madam Isfadiah bertanya lagi, apa akan terjadi jika satu pati tanah (clay) di letak di atas pati tanah yang lain dan seterusnya sehingga menjadi bertingkat-tingkat. Kali ini semua akhwat berdiam. Kerana masing-masing tidak dapat memberi jawapan. Madam Isfadiah menerangkan lagi bahawa sudah tentu binaan pati tanah itu akan jatuh. Jika diletak pati tanah yang lain ke atas pati tanah yang lain, ia tetap akan jatuh dan merata. Itu bermaksud sifat semula jadi manusia ialah merendah diri atau humble. Jadi kenapa harus berbangga diri? 

Point terakhir, kami ditanya lagi, apa akan terjadi kepada tanah jika dibakar oleh api? Semua terdiam. Memikirkan jawapan. Tapi kali ini saya yang menjawab : Sudah tentu ia akan menjadi keras seperti labu sayung! . Ya, tanah akan menjadi keras jika dikuasai oleh api. Dan susah untuk dibentuk semula kerana jika silap langkah pasti labu sayung tersebut retak dan seterusnya pecai berderai. Jadi, kita yang berasal dari tanah berusaha sehabis mungkin agar tidak dikuasi oleh syaitan. Natijahnya sudah tentu susah untuk dibentuk semula.

MasyaAllah. Begitu indah sekali perumpamaan yang diberikan oleh Madam Isfadiah. Menjadikan minda-minda kami terbuka luas. Semoga kita selepas ini tidak lagi merasa jijik untuk duduk di atas tanah ye. Hehe. Tapi, kalau tanah itu terang-terangan ada tahi ayam, janganlah duduk.

Kenalkan, inilah Madam Isfadiah yang Kak Cik maksudkan. Selalu kelihatan di tv AL-Hijrah. Gambar di atas diambil ketika beliau menjadi juri di dalam rancangan Solehah. Cantik kan? Hehe. Pertama kali melihat beliau di tv, terasa lucu. Kenapa? Ye la, itulah kali pertama Kak Cik mendengar beliau bertutur di dalam bahasa melayu. Selama di IIUM, bahasa perantaraan kami ialah bahasa inggeris.

No comments:

Post a Comment