Tuesday, 10 July 2012

Obstetric and Gynecology Doctors

Assalamualaikum semua. Apa khabar? Sihat? Urm... Kak Cik nak cakap tentang apa ya hari ni... Cuba tengok apa tajuk post kali ni? "Obstetric and Gynecology Doctors" kan? Tahu tak apa maksud Obstetric and Gynecology tu atau singkatannya O & G.

"Azimah, besar nanti nak jadi apa?", tanya guru Tadika.
"Nak jadi doktor!".

Bila dah besar sikit, jawapannya pun panjang sikit.
" Nak jadi doktor sakit puan!".

Jadi, dah dapat teka apa maksud O&G tu?  O&G tu adalah perbidanan dan sakit puan. Dari kecil, kak cik sangat minat bidang kedoktoran. Rancangan 'Medik TV' adalah salah satu rancangan wajib yang mesti tonton waktu sekolah rendah dulu pada setiap hari Ahad. Kenapa nak jadi doktor? Urmm.. Entah. Tak pernah terfikir kenapa nak jadi doktor. Mungkin nampak hebat bila boleh pakai kot putih, stetoskop tersangkut di tengkuk, dan mungkin masyarakat akan pandang tinggi. Selain itu, kak cik juga sangat meminati subjek sains. Dan kalau anda semua nak tahu, kak cik ada sedikit masalah dengan deria bau. Nak tahu apa yang peliknya? Kak cik sangat suka ikut mak menziarahi orang sakit di hospital. Sebab dapat bau 'bau' hospital yang sangat unik tu. Hehe. Aneh kan? Hehe. Pernah kak cik terfikir, kalau tak dapat jadi doktor pun, bekerja di bahagian pentadbiran hospital pun jadilah. Asalkan dapat bau 'bau' yang unik tu. Hehe.

Tapi, kita hanya mampu merancang. Perancangan Allah lebih baik. Cita-cita nak masuk kelas sains stream selepas PMR, hanya tinggal kenangan bila result PMR kurang memberangsangkan. Tak apa. Mungkin ada hikmah di sebalik itu. Mungkin Allah tahu kak cik tak mampu nak pikul beban sebagai seorang doktor. Dan selepas SPM, pernah terlintas di hati, nak isi borang UPU, pilihan pertama adalah nurse dan universiti yang menjadi pilihan ialah UIA. Tetapi setelah di timbal balik, dari segi pakaian dan sebagainya, dibatalkan niat. Alhamdulillah, Allah memilih kak cik 'bakal' bekerja sebagai seorang guru. Semoga sahabat-sahabat kak cik yang sedang berjuang di bidang ini, Allah mempermudahkan urusan kalian. Amin...

Sebenarnya, panjang kak cik buat introduction ni, actually nak cerita pasal drama korea yang kak cik dan kawan-kawan tengah gila tonton ni. Tajuknya Obstetric and Gynecology Doctors. Cerita ni dah lama kak cik cari. Dari form 5 lagi. Nak beli CD, almaklumlah kan, nama pun pelajar. Waktu tu pun, kak cik tak tahu lagi mana-mana website yang bagus untuk download cerita-cerita. Tapi, alhamdulillah. Tahun ni baru ada rezeki nak tonton cerita yang gempak ni. Kalau orang tanya, best ke? Of course kak cik akan jawab "best. episod satu pun dah gempak. Hehe.


 Ni pelakon utamanya. Comel kan. Kak cik suka topi yang dia pakai tu. Siap bercorak lagi. Tak da la nampak dull sangat. Ehem...kak cik rasa pesakit pun cepat sembuh kalau doktor-doktor comel macam ni. Hehe.

And seriously, kak cik nasihatkan kawan-kawan essepicially yang perempuan tu, bolehlah tengok cerita ni. Sangat bermanfaat. Ilmu tentang sakit puan pun dapat. Apa rawatannya? dan, yang penting dapat belajar bahasa korea!.. 



Antara sebab lain kenapa kak cik suka cerita ni, sebab ada bedah-bedah. Memang nampak real. Setiap kali tengok scene yang ada bedah-bedah ni, jujurnya air mata memang tak dapat dibendung lagi. Sayu. Sebab teringatkan mak. Kak cik dilahirkan melalui method c-section. Bayangkan. Jari kita yang terluka yang tak sampai 1 cm ketika menghiris bawang, sakitnya berhari-hari. Bagaimana dengan mak kita yang perutnya ditoreh-toreh? Ouchh... sakitkan? Tapi itulah namanya pengorbanan seorang ibu. 

Jika ada bidan di kampung, kak cik sangat suka memasang telinga. Jika ibu-ibu saudara berkumpul, dan berkongsi pengalaman melahirkan anak. Kak cik setia mendengar. Seronok mendengar pengalaman orang tua-tua. Rasa macam tak sabar nak mengalaminya sendiri...:-p...hehe. Seriously, O &G is the best department I think.
  
Buat ultrasound. 

Ha, tak ke best dapat pegang baby-baby comel macam ni? Huhu. Baby pun mesti suka didukung oleh jururawat yang comel macam dia jugak!. Hehe.

And last but not least... Ehem...I admire the fatherly paediatric doctor. Bukan sebab handsome. Bukan sebab dia doktor. Tapi sebab sifatnya yang sangat kebapaan. Hehe. If i said, O & G department is the best, then paediatric is the second because there are many cute babies!...
Errr... boleh tak nak request Obstetric ang Gynecology Doctors 2.. Hehe. Mengada-ngada kan. Bukan apa. Teringin nak tahu apa yang akan berlaku seterusnya. Macam mana kehidupan doktor-doktor tu selepas kahwin? Macam mana dengan anak yang dikandung oleh Dr Seo Hye Young? Huhu. Kenapa episodnya hanya 16? 

Walaupun dah habis tengok cerita ni, tetapi masih lagi di dalam mood Obstetric and Gynecology Doctors.

*Tengok la. Seriously, akan terbawa-bawa sampai ke dalam mimpi.
* Bila la Malaysia nak buat cerita macam ni???

Tuesday, 3 July 2012

Wahai Maahad yang telah mengajarku

Malam Jumaat yang penuh Barakah. Kerana, Allah membuka hati Kak Cik untuk solat berjemaah di surau hari ni. Jujur, Kak Cik bukanlah seorang yang suka bergaul dengan masyarakat walaupun sudah berkali-kali Kak Cik selalu ingatkan pada diri Kak Cik:

 " Hang ni tak lama lagi akan jadi cikgu. Cikgu kena pandai bergaul dengan masyrakat".

Bukan tak suka. Bukan tak teringin. Malah sangat cemburu apabila melihat rakan-rakan yang sangat petah berkata-kata apabila berhadapan dengan orang ramai. Entah mengapa, malam ni Kak Cik pergi ke surau. Rupa-rupanya ada satu program yaitu khatibah. Ada sorang akak senior akan conduct. Best. Dapat bertaaruf dengan akak-akak dan seorang adik senior. Terasa bagaikan satu family.

Lebih kurang 11.30 malam, majlis Ilmu pun selesai. Kak Cik dan dua orang sahabat lagi berjalan beriringan balik ke asrama. Ketika berjalan....

Iman : !?~@#%$&* (nanyi lagu arab. Maaf kak cik lupa lagu tu).
Amalina : Woah. Iman nyanyi lagu arab tuh..
Kak Cik : Hehe.. Iman.. Cuba nyanyi lagu sekolah kita.
Iman : Ya maahadan, 3allami....
Amalina : Eh, lagu sekolah korang dalam bahasa arab eh?
Kak Cik dan Iman : ^_^.

*Actually hari ni nak cerita tentang lagu sekolah.


Lagu sekolah. Semua orang kena hafal masa orentasi tingkatan satu. Dan masih kekal dalam ingatan sampai ke hari ini. Anehnya, sepanjang 5 tahun Kak Cik menyanyikan lagu ni pada setiap hari Ahad, tak ada satu pun perkataan yang Kak Cik paham maksudnya. Hehe. Lawak kan. Tak tahu pun cerita tentang apa. Mesej apa yang ingin disampaikan.

Tapi itu dulu jer. Zaman jahiliah dulu. Sekarang dan makin pandai. Dah makin faham mesej tersirat dalam lagu sekolah. Tapi macam mana boleh tetiba faham maksud lagu ni ye?

Alkisahnya bermula apabila tamat tingkatan 5. Lumrah manusia. Menghargai apabila sesuatu itu hilang didepan mata. Bila habis sekolah, barulah meneliti setiap helai, setiap inci, setiap perkataan yang ada di dalam majalah sekolah. Dari kulit depan ke kulit belakang kemudian balik semula ke kulit hadapan. Bila dah baca dengan begitu teliti macam tu, baru lah baca maksud lagu sekolah ni. Selama ni buat endah tak endah je. Rupa-rupanya baru kak cik tahu sebenarnya memang ada lagu sekolah beserta maknanya dalam majalah sekolah setiap tahun. Haih.!.....

Okay, jom kita menghayati lagu sekolah Kak Cik ni. Actually tak ingat sangat maksudnya. Tapi yang bawah ni, kak cik reka sendiri ayatnya.. Kalo ada yang salah, mohon maaf.

"Wahai maahad yang telah mengajarkan ku,
dan dengan hidayah mencantikkan ku,
kau hiaskan aku dari kecil.
dengan setiap akhlak yang terpuji ...."

.....maaf, kak cik mampu translate sampai situ sahaja..hehe... rangkap seterusnya tak berani terjemah. Takut tersilap. Untuk makna rangkap seterusnya, tunggu kak cik cuti semester nanti. Boleh terus rujuk ke majalah sekolah. Tak ada ragu-ragu lagi..:-)

*Rindu sekolah~