Thursday, 29 November 2012

Khas untuk adik-adik lepasan SPM

Assalamualaikum adik-adik. Sihat? Exam SPM baru-baru ni macam mana? Boleh buat? Susah ke senang? Masuk ke apa yang telah di'spot'kan? 

Yang penting, Alhamdulillah. Selesai semua. Dah selamat. Tak usah di kenang benda yang telah berlalu. Hidup mesti diteruskan. Always look forwad! Yang utama, jangan pernah berbincang dengan kawan-kawan tentang soalan peperiksaan yang lalu. Nanti sakit hati. Kalau bincang pun, tak boleh nak buat apa. Hidup tak tenang. Baik simpan kertas soalan tu, bagi dekat junior yang nak exam tahun depan pulak. (Hehe. Membebel pula)

Tujuan kak cik tulis entre ni adalah untuk berkongsi dengan adik-adik. Kongsi tentang apa? Berkongsi tentang apa yang adik-adik boleh buat selama bercuti berbulan-bulan di rumah nanti. Bagi yang dapat Program Latihan Khidmat Negar (PLKN) , Alhamdulillah. Bagus. Masa tak dibazirkan begitu sahaja. Bagi yang dapat tawaran Sijil Tinggi Agama Malaysia (STAM), Alhamdulillah. Bagus juga. Kata ulama' : Tuntutlah ilmu dari buaian hingga ke liang lahad". Tak rugi walaupun kita akan berhenti setengah jalan kerana mendapat tawaran dari universiti. 

Tapi, bagi yang tak dapat PLKN dan STAM, nak buat apa di rumah cuti panjang-panjang ni? Kak cik dulu tergolong dari golongan ni. PLKN tak dapat. STAM? Entah di mana silapnya. 2 kali menghantar borang dan surat permohonan. Mungkin Allah dah aturkan yang terbaik untuk Kak Cik. Think positive! 

Pertama sekali, niat Kak Cik lepas habis SPM, nak khatamkan al-Quran yang tak sempat habis pada Ramadhan yang lalu. Almaklum. Orang sibuk study. Tapi jangan tiru perangai Kak Cik. Tak sempat habiskan al-Quran pada bulan Ramadhan kerana nak baca buku untuk SPM. Itu bukan alasan yang bernas kerana ramai kawan Kak Cik yang sempat habiskan malah ada yang dapat khatam al-Quran sebanyak 2 kali. MasyaAllah. Jadi, bila dah cuti panjang-panjang ni, tak ada alasan untuk tidak khatam al-Quran sebab kita ada banyak masa lapang ! ^_^


Kedua, menjadi tradisi dalam keluarga Kak Cik, bila habis SPM, ayah akan meminta kami untuk mengambil lesen kereta dan motor. Memandangkan Kak Cik dah ada lesen motor sewaktu tingkatan 4 lagi, jadi Kak Cik ambil lesen kereta sahajalah. Hurm. Bila belajar nanti belajar betul-betul. Jangan jadi penakut macam Kak Cik. Masih tak ada keyakinan diri untuk naik kereta bersiar-siar di bandar. Low self-esteem. 
Kemudian, adik-adik juga bolehlah meningkatkan kemahiran masing-masing. Bagi perempuan, adik-adik boleh belajar memasak! Tak kisah sama ada secara formal ataupun tidak. Boleh join di pusat kemahiran yang government dah sediakan atau hanya belajar di rumah. Bagi Kak Cik, bagi yang nak dapat sijil tu eloklah belajar secara formal. 3-5 bulan dah siap. Tapi, Kak Cik belajar di rumah sahaja. Sambil-sambil tolong mak masak, kan dah belajar tu. Sambil menyelam, haruslah untuk minum air sekali!

Kat bawah ni antara makanan yang Kak Cik baru belajar. Urm.. Lepas ni kalau adik-adik minta Kak Cik buat sekali lagi, confirm tak boleh! Hehe. Dah lupa.


Kek Pelangi! ^_^


Haaa.. Yang ni special sikit. Mak cakap ini kuih orang dulu-dulu. Jarang nak jumpa zaman sekarang. Namanya cucur badak pisang. As we know, cucur badak ni kulitnya diperbuat daripada ubi keledek. Tapi cucur badak pisang ni lain sikit sebab kulitnya diperbuat daripada pisang. Mudahnya, kulit cucur kodok intinya cucur badak. Kan sedap tu. Manis di luar pedas di dalam. :-)


Nasi himpit. Yang ni first time Kak Cik tengok dalam hidup Kak Cik. Bukan Kak Cik tak pernah makan nasi himpit kuah kacang sebelum ni malah itulah menu wajib kalau beraya di rumah orang lain. Yang peliknya, nasi himpit ni dibalut dengan daun pisang. Yang Kak Cik tahu, nasi himpit ni hanya perlu diletak di dalam plastik jernih. Jauh mak kursus buat nasi himpit ni. Di Kuala Lumpur. Belajar dari nenek saudara yang juga hobinya memasak. Selain dapat menyelamatkan alam sekitar dari tercemar, ianya juga cantik kerana nasi itu akan menjadi sedikit kehijauan. (P/s : bila bentuknya macam ni, tak dipanggil nasi himpit lagi, tetapi Lontong!)

**Beras perlu direndam selama 3 jam. Setelah dimasukkan ke dalam kelonsong yang diperbuat dari daun pisang, ia perlu direbus selama 8 jam. Hehe. Terkejut kan? Haa, itulah rahsia orang tua-tua. Mereka ni memasak dengan penuh kesabaran. 


Ni pula ialah roti jala dan pisang emas. Hasil inovasi mak. 


Ini pula lepat liat. Kak cik belajar dari nenek saudara juga. Ini bukan lepat liat biasa. Lepat liat biasa hanya menggunakan tepung, dan jika ada inti, intinya adalah nyiur. Tapi lepat liat ni dari pisang dan intinya dari daun pandan. Maknanya lepat liat ni ada rasa pandan lah!


Oh, ni part yang paling Kak Cik suka iaitu buat coklat homemade! Yang ni pun jauh Kak Cik dan mak berkursus. Jauh nun di Kuala Lumpur.  :-)

Ish. Ish. Dah lari tajuk ni. Dah macam entre masakan pula. Hehe. Okay. Berbalik pada tajuk utama. Selain meningkatkan skill memasak, adik-adik juga boleh belajar menjahit. Menjahit ni, serius Kak Cik cakap tak rugi kita belajar. Tak semestinya nak buka butik pengantin baru nak belajar menjahit. Belajar menjahit boleh dipelajari oleh sesiapa sahaja. Memandangkan sekarang ni upah tukang jahit agak tinggi dan kadang-kadang lebih tinggi dari harga kain itu sendiri. Jadi apa salahnya kita menjahit sendiri baju kita. Bak kata mak Kak Cik : "Lepas untuk baju sendiri pun jadilah". 

Seperti memasak, menjahit pun boleh dipelajari secara formal dan tidak formal. Untuk menjahit Kak Cik ke kelas supaya lebih faham. Tapi tidaklah sampai ada sijil. Kelas kampung je.


Baju terakhir yang Kak Cik belajar. Siapa nak try boleh la klik gambar ni untuk dapat gambar yang lebih besar. Hanya ikut pola yang ada di situ. In Shaa Allah. Akan jadi baju juga akhirnya. Hehe.


Kebetulan Kakak Kak Cik akan berkahwin tidak lama lagi (pada ketika itu), jadi mak ajak Kak Cik buat 'big project' ni untuk diberikan kepada tetamu. Iaitu sulaman reben! 5 beg di atas ni adalah first trial. Beraneka corak. Lepas tu, hanya buat satu pattern sahaja. Sangat untung. 1 meter kain boleh menghasilkan 10 kantung beg.

Menyulam reben ni sangat seronok. Cepat je siap. Tidak seperti menyulam benang. Hasilnya lambat. 


Yang ni pula ialah jahitan jenis patchwork. Huh! Yang ni seriously sangat memerlukan kesabaran. Sarung bantal yang sekecil itupun Kak Cik mengambil masa selama 3 tahun untuk menyiapkannya. Bukan mudah untuk menjahit segi enam sama satu persatu, kemudian menyambung antara satu sama lain.

* Tak boleh bayangkan bagaiman ibu saudara Kak Cik berjaya siapkan 2 helai selimut dalam masa 1 bulan!

Bak kata mak Kak Cik : Di mana ada kemahuan di situ ada jalan!

Selain itu, adik-adik yang minat membuat kraftangan tu, bolehlah buat skrap book seperti di bawah ni.  


Last but no least ialah berjalan, berjalan dan berjalan. Untungnya Kak Cik habis SPM ketika mak dan ayah dah bersara. Jadi boleh ikut mereka berjalan. Bukan melancong, tapi ziarah saudara-mara yang tinggal jauh mahupun dekat. :-) 


Yang jauh kita dekatkan. Yang dekat kita rapatkan. Yang rapat kita satukan. Ehem!

Dan yang terakhir sekali ialah menjadi suri rumah di rumah! Kak Cik teringat kata-kata seorang sahabat Kak Cik. 

"Orang perempuan bukannya lama nak duduk dengan mak dan ayah. Lepas habis mengaji, kerja 2-3 tahun dah kawin. Lepas tu masa banyak habis untuk suami dan anak-anak. Untuk mak dan ayah dah kurang. Jadi, inilah masanya untuk bersama mak dan ayah"

Haaa, tengok, kan jadual kita lebih padat dari orang pergi PLKN dan STAM. Sincerely, Kak Cik tak ada masa nak keluar dengan kawan-kawan sepanjang cuti walaupun sekali. Busy mengalahkan menteri!. Haha.

**Err..cadangan-cadangan di diatas mungkin sesuai untuk adik-adik perempuan. Untuk adik-adik lelaki, maaf lah. :-p

No comments:

Post a Comment