Monday, 15 April 2013

Shopping Baucer Buku 1 Malaysia

Baru-baru ni, semua orang sibuk shopping guna Baucer Buku 1 Malaysia (BB1M) kan? Jadi, di sini kak cik nak kongsi apa yang kak cik beli. Pada awalnya mati kutu jugak nak beli apa. Almaklum, tahun ni dapat BB1M sebanyak RM250. Besar angka tu. Buku yang beli tahun lepas pun ada 3 buah buku yang tak baca lagi, malah plastik pun tak dibuka lagi... =_=''. 

Kak cik dah lama admire dekat ustazah Noor Laila Aniza Zakaria ni. Sekali pandang buku ni terus beli tanpa dibaca sinopsis terlebih dahulu. Bila dah beli, baca sedikit caption di cover page tu, "Buku ini amat sesuai di baca oleh setiap mereka yang ingin berumah tangga, mereka yang sudah berumah tangga, ibu bapa..........................." Allahuakbar. Tersenyum sendiri. Kak cik selalu mengelakkan diri dari membaca buku berkaitan kahwin untuk elak dari 'berangan' sebelum tiba waktunya. Nanti terganggu pula emosi. Tapi...Tak mengapalah. Persediaan awal. Seperti kak Oki Setiana Dewi cakap, dia melakukan persediaan sebelum bernikah dengan membaca buku-buku berkaitan nikah kahwin untuk tambah ilmu.

Kak cik admire dengan penulisan Abu Hassan Morad.. begitu juga dengan anaknya. Kak Ummi Hani. ^_^

 Di dalam kelas, kami ada sesi bedah buku dalam slot bicara sahabat. Buku yang menjadi pilihan ialah Beduk Diketuk. Jadi, belilah satu untuk simpanan sendiri. Kalau ada mana-mana sesi bedah buku yang terlepas dalam kelas, bolehlah riview balik buku ni.

Ohh. yang ni tak dapat nak bagi komen apa-apa. Plastiknya pun belum dibuka lagi. Kenapa beli? Mestilah sebab ada unsur-unsur komik. Bukankah lukisan ni menarik perhatin?

Buku ni, Alhamdulillah dah selesai baca. Seriously, baca buku ni, air mata ni tak pernah kering. Kalau tak gugur di pipi,  pasti bertakung di kelopak mata, menanti saat ia melimpah keluar. Acece.. Ayat!!!! 

Dan yang terakhir. on the way. Sedang membaca. Buku ni pun! Sangat memberi inspirasi. 

Eh, satu lagi.. Ini yang terakhir. Terasa ingin mencabar diri membaca novel Inggeris. Saya kan ex-UIA. Di IPG pula minor BI jugak. hehe. Life of PI. Takut nak beli pada awalnya. Takut tak mampu nak baca.  Tapi buka first page, ok lah. BI nya mudah nak faham. Walaupun ada satu, dua, tiga, empat, lima perkataan yang tak faham, at least boleh teka maksudnya. Last-last tinggal kat rumah jugak. Hajat nak baca time cuti semester bulan 5 nanti!

Terima kasih PM untuk baucer buku ni !

So, kawan-kawan. Korang beli buku ape jer???

No comments:

Post a Comment