Thursday, 9 May 2013

Bercinta dengan Encik Timetable

Assalamualaikum semua !!
Entre kali ini di copy dari blog kelas kak cik yang dinukilkan oleh Cik Cokelat

********

Bismillahirrahmanirrahim...

 Alhamdulillah, got chance to write here..
Hari ini nak berkongsi dengan semua pasal jadual a.k.a timetable a.k.a schedule..
Ikut la hampa nak panggil apa pun.


Mungkin bagi sesetengah individu, cukup tak suka atau benci dengan 'benda' ni..
Mungkin bila bercakap tentang timetable, dah terbayang dalam kepala ; kotak-kotak yang berwarna warni.

Ada manusia yang tak suka dengan encik timetable sebab rasa hidup dia terkongkong lagi tak bebas. Kononnya encik timetable membuatkan dia kelihatan childish and bla bla bla. Hanya budak sekolah ja pakai macam tu. Dan pelbagai alasan lagi lah kan...

Tapi sebenarnya encik timetable ni lah yang sebenarnya 'mengatur' lagi 'menguruskan' hidup kita tau. Supaya always smooth.. encik timetable yang cuba saya bawakan bukanlah macam jadual sekolah or jadual bersihkan kelas dan sebagainya yang mungkin ada sedang bayangkan.

Encik timetable yang dimaksudkan adalah yang bersifat fleksible.. tetapi fleksible yang berprinsip.

Anda boleh menampalnya di mana-mana sahaja yang anda selesa. Dan bagi yang alergik dengan jadual bertampal, boleh ja nak tampal dalam minda bestari anda itu. :-)

Kenapa khidmat encik timetable ini amat diperlukan???

kita memerlukan encik timetable kerana manusia sesungguhnya berada dalam kerugian. KERUGIAN !!

Bukankah Allah taala telah berfirman :

Manusia sentiasa dalam kerugian. Masa yang berlalu tak akan mampu diganti dan tak akan kembali. Banyak masa lapang kita, kita salurkan ke arah perkara yang tidak berfaedah.

Kadang-kadang kita menghabiskan masa satu jam borak-borak, walhal slide presentation satu habuk belum buat.

Kita sibuk itu dan ini tanpa arah tuju dan matlamat yang jelas.

Kita aulakan yang kurang penting dari yang them most important...

Kita acapkali terlepas pandangan benda yang penting.. banyak main.. kerana Inche otak kata, relax laa.. esok ada kan.. sempat lagi nak buat.. yang pasti, kadang-kadang 24 jam itu berllau tanpa ada significant nya.. sungguh kita manusia yang RUGI!!

Oleh itu, 
Ayuh para da'ie sekalian, aturlah rancangan hidupmu. Aturlah masa 24 jam seharimu dengan sebaik-baik perancangan.

Dalam kehidupan ini, masih banyak pekerjaan, tugas yang perlu dilaksanakan. masih banyak lagi perkara yang perlu diselesaikan sebelum DIA menjemput pulang. Orang yang berjaya adalah orang yang mengoptimumkan, memaksimakan penggunaan 24 jam sehari dalam hidupnya.

Lihat sahaja para cendekiawan Islam.. mereka mampu menguasai pelbagai cabang ilmu dan melakukan pelbagai perkara. Masa mereka masih sama dengan kita. 24 jam sehari. Namun, lihat, apakah sumbangan mereka dalam pembinaan tamadun Islam? tak terkira banyaknya. Allahurabbi... hebatnya mereka dalam mengaturkan kehidupan..

Para mujahidin sekalian,
Dan jangan dilupa,
Ruang-runag petak kosong dalam jadualmu itu,
haruslah diisi dengan perkara-perkara yang Allah redha.
Bukankah matlamat hidupmu untuk menggapai Mardhatillah???

Maka,
para mujahidin sekalian,
'jadualkanlah' hidupmu, hartamu, ilmumu dengan perkara-perkara yang DIA redha.

Salam mujahadah buat para mujahidin sekalian...
Selamat beramal.
~ Cik Cokelat

********************
Biasalah.. bila kita sempit, baru kita menghargai waktu lapang. Contohnya seperti sekarang. Dah nak dekat exam ni.. mesti tension. Apa tidaknya. Itu tak baca lagi. Ini tak sentuh lagi. Waktu tu, baru nak menyesal. Lalu mulalah nak bermonolog dengan diri sendiri. Kalau lah dulu aku study awal-awal. Kalau la dulu aku ikut timetable betul-betul mesti tak jadi macam ni sekarang. Kalaulah..... kalaulah... mulalah nak berkalau-kalau.. =_=''

Daripada Abdullah ibn Abbas r.a. Nabi s.a.w. bersabda: “Dua nikmat yang sering dilupakan oleh manusia; nikmat kesihatan dan masa lapang.” (HR Bukhari)

Tapi, alhamdulillah... alhamdulillah... alhamdulillah... kak cik rasa semester ni hidup kak cik terurus sikit, makan minum teratur, tak tension sangat macam semester lepas. Baru sedar kepentingan buat timetable. Rancangan planning kita. Walaupun tak ikut betul-betul, tapi at least kita ada usaha nak merancang. Dah nama pun 'planning' iaitu merancang, tak semestinya jadi kan... :-)

Maka, hujung tahun lepas, kak cik meninjau-ninjau buku yang ada kotak-kotak macam yang cik cokelat cakap kat atas untuk digunakan tahun ni. Cari punya cari yang berkenan di hati.. Jumpa! Tu pun tinggal dua je... :-(... Semua orang dah beli. Terdetik kat dalam hati ni "Rupanya ramai orang dah sedar kepentingan 'merancang', aku je belum"...

Dengan timeteble ni macam-macam kita boleh buat.. antaranya... (maaflah, gambar kak cik zoomkan yang penting je. Nak tunjuk satu muka surat penuh >malu<... 

Ingat tarikh-tarikh penting... contohnya macam tarikh hari lahir... :-) Supaya tak terlupa...

Ingat peristiwa-peristiwa yang bersejarah dalam hidup.. Contohnya Perhimpunan Jelajah Janji ditepati bersama PM !! Dan first time dalam hidup merentas desa sejauh 5.5 km ! Sejarah la tu kan.. selama ni kat sekolah 2 km je. 

Dan tugasan-tugasan yang perlu disiapkan.. contohnya kena buat presentation.. Maka kena budget masa untuk buat slide dan tak lupa juga rehearsal dulu sebelum buat presentation yang sebenar .

Okay.. ni gambar timetable satu muka surat penuh !!

Jom kita merancang !.... walaupun sebaik-baik perancang adalah Allah swt. 

No comments:

Post a Comment