Wednesday, 12 June 2013

Triffle

Assalamualaikum para pembaca sekalian. Hari ni jom kita belajar memasak pencuci mulut, Triffle.

Ok, strict to the point, bahan-bahannya ialah :

Sebiji kek gulung. (Tak kisah perisa apa, tapi best kalau perisa kopi / koko)
1 tin koktail buah-buahan.
3 sudu besar tepung kastard.
3 sudu besar gula.
2 1/2 cawan susu segar.
Satu kotak jeli. (It's up to you nak ambik perisa / warna apa. Cadangan produk : Nona)

Steps: 


Mula-mula potong kek lapis tu lebih kurang 3/4 inci. Susun di dalam bekas. Lebih cantik kalau bekas tu adalah lutsinar.


Susun tu jangan ada lubang-lubang. Biarkan penuh permukaan tu. Selepas itu, padatkan. Tekan dengan belakang sudu.. Supaya kek tu lebih mampat.


Kemudian, siramkan dengan air koktail tadi. Bagi rata-rata tau.. tinggalkan sedikit sahaja untuk dicampurkan dengan jeli nanti.


Lepas tu, boleh lah nak mula masak kastard dah. Tapi, kat sini kak cik masak kastard untuk 2 adunan, baru nampak banyak sikit dan lebih tebal bila dituang ke dalam acuan. Jadinya 6 sudu besar tepung kastard, 6 sudu besar gula, dan 5 cawan susu segar. Kacau je.Jangan tinggal. Sebab kastard ni mudah mendap di bawah. Nanti cepat hangus. Api dibuka perlahan. Kacau sehingga mendidih.


Seterusnya tuang ke dalam bekas tadi la. Ratakan di atas kek. Kena tuang cepat-cepat ya. Sebab kastard ni mudah beku.


Kemudian didihkan jeli. Macam mana nak masak, boleh tengok arahan di kotak. Pastikan campur sedikit air lebihan koktail tadi ya.


Sambil menunggu jeli mendidih, boleh potong buahan-buahan tin tadi. kemudian susun di atas kastard tadi.


Bila jeli dah mendidih, tuang ke dalam bekas. Penuhkan. Lepas tu, boleh la simpan dalam peti sejuk. Enak dimakan jika sejuk. 


Kenapa nama triffle? Sebab ia mempunyai tiga lapisan !

*Sedap ni kalau makan bila balik dari terawih Ramadhan nanti. :-p

2 comments:

  1. boleh la suruh mak njang buat sebagai pencuci mulut, letak kat meja pengantin nanti... ;-)

    ReplyDelete