Wednesday, 11 September 2013

Mati itu Pasti

Hujung minggu lepas yang lalu, kak cik join satu Kursus Pengurusan Jenazah yang dianjurkan Biro Kerohanian Moral dan Disiplin BADAMD, IPG KDRI. Pertama kali melihat posternya, hati melonjak girang . Kerana dah lama kak cik mencari kursus seumpama ini. Dulu dekat sekolah pernah ikuti kursus seperti ini sekali. Tetapi, mungkin tidak pernah melakukan di lapangan yang sebenar, maka kita lupa.

Dulu mungkin join Kursus Pengurusan Jenazah sebab terpaksa. Ye lah, lepas periksa PMR, tak ada aktiviti. Jadi sekolah menganjurkan kursus ini untuk mengisi masa yang terluag itu. Tapi, kali ini dengan rela hati kak cik nak sertai. Ada beberapa sebab.

Kak cik malu, dengan title sebagai seorang bakal pendidik atau dengan lebih terperinci lagi bakal 'ustazah; tetapi nak mandikan jenazah pun tak tahu. Bukankah itu perkara wajib yang perlu dihadam oleh seorang ustazah. Golongan ini merupakan rujukan masyarakat. Kerana, pada mindset mereka, seorang ustaz-ustazah itu ibarat 'mufti'. Tahu serba serbi. Dan mereka wajib tahu. Sedangkan mereka juga ada kekurangannya.Kedua, kak cik tak nak peritiwa 6 tahun lalu berulang lagi. Di mana kak cik kehilangan seseorang yang kak cik sayangi. Tika orang lain menguruskan jenazahnya dari mula hingga akhir, kak cik hanya kaku di penjuru bilik. Ingin membantu. Tetapi tidak tahu apa perlu dilakukan. Kalau boleh, jenazah mak, ayah, saudara mara terdekat, biarlah kak cik antara individu yang terlibat dalam menguruskan jenazah mereka, terutama sekali jenazah mak ayah. Walaupun tidak mustahil mak dan ayah yang akan menguruskan jenazah kita terlebih dahulu. Siapa tahu. Kan ajal maut tidak mengenal umur, masa dan ketika.

Kak cik terpukul dengan kata-kata juru mandi jenazah,

"Ketika jenazah kita diusung untuk dimandikan, relakah kita membenarkan jasad kita disentuh oleh tangan-tangan asing? Mana tangan anak kita? Mana tangan isteri kita? "Walaupun kursus ini singkat, tetapi cukuplah sekadar memberi gambaran awal. Walaupun tidak berapa jelas kerana kita tidak melalui amali yang sebenar. 

Moga, Allah beri kita kesempatan untuk membelai jenazah mak dan ayah kita di saat-saat akhir. Amin.

** Hebatnya seorang juru mandi jenazah. Tampak biasa, Tidak mahsyur dalam kalangan masyarakat. Kurang diberi perhatian. Namun dialah yang dicari-cari ketika ada kematian.

No comments:

Post a Comment