Monday, 23 December 2013

Pavlova

 Hi... Jom hari ni kita belajar buat pavlova nak? Kak cik bukanlah terror sangat nak ajar orang lain. Kak cik sendiri baru first time buat. Eager sangat nak tahu rasanya. Almaklum, kat Kedah ni, nak cari mana makanan orang metropolitan ni kan? Huhu. Resepinya mudah je. Setelah meninjau dari satu blog ke satu blog yang lain, kak cik mengambil keputusan untuk ikut resepi dari blog kak Fatin Liyana

Bahan A untuk meringue.

4 biji putih telur
175 gram gula kastor
1 sudu kecil cuka masakan
1 sudu kecil tepung jagung

Bahan B untuk topping

175 gram whipped cream
Buah-buahan yang masak (contoh : strawberry, anggur, kiwi, dll)

Mula-mula panaskan oven 170 darjah celsius.

Dengan menggunakan mixer, pukul putih telur sehingga berbuih / foamy seperti di bawah.


Kemudian, masukkan sedikit demi sedikit gula kastor, tepung jagung dan cuka masakan.

*Ada juga resepi yang letak sedikit esen vanila untuk hilangkan hanyir telur. Tapi kak cik tak letak pun. ;-)

Putar, putar dan terus putar


Ingat, putar sehingga adunan jadi bertanduk. Maknanya bila kita terbalikkan bekas, adunan tak jatuh ke bawah.


Lepas tu, lapik tray dengan baking paper atau kertas minyak. Tak perlu guna acuan.


Kemudian, tuang adunan atas tray tadi. Then bentukkan ia menjadi bulatan.

Masukkan dalam oven yang telah di pre-heat awal-awal tadi. Bakar 30 hingga 40 minit.

**perlu diingatkan, bila dah masak, jangan terus bawa keluar. Biarkan meringue sejuk dalam oven. Buka sikit pintu oven supaya pengudaran baik. (actually yang ini kak cik tak tahu apa sebab musababnya. Most blogger yang share resepi pavlova ingatkan tentang perkara ni?

Selesai untuk meringue. Sekarang untuk topping pulak.

Guna mixer jugak, pukul whipped cream tadi. Pukul sampai kembang. Kalau nak letak esen vanila sikit pun boleh. Kemudian ratakan atas meringue tadi. Akhir sekali, Hiaskan dengan buah-buahan.

**Pavlova ni rasanya sangat manis. Sebab itu kita kena seimbangkan dengan buah-buahan yang masam :-)

dan hasilnya
......
.....

.....
.....

.....
.....

.....
....

.....
.....

......
......

......
.....


......
......


.....
......


......
.....

TADAAAAA

Thursday, 19 December 2013

Misteri Nusantara

Siapa kat sini pernah tengok rancangan Misteri Nusantara? Best ke? Kak cik memang dari dulu tak suka tengok cerita-cerita mistik ni. Sejujurnya kak cik memang penakut orangnya. Ditambah pula dengan kakak dan abang-abang yang suka menakut-nakutkan si bongsu ini. Kecil-kecil dulu, setiap kali masuk toilet, mesti on mesin basuh (walaupun tak da kain) atau buka paip air. Supaya ada bising. Kak cik tak suka suasana yang terlalu sunyi. Dan tak suka juga bunyi yang terlalu bingit (macam bunyi orang race motor).

Kalau tidur mesti nak pegang tangan ayah dulu. Supaya tahu kita tak keseorangan. Kalau tidur sorang-sorang di bilik kakak mesti rapatkan bahagian belakang badan di dinding. Supaya tahu tak ada ruang kosong di belakang kita yang boleh 'makhluk-makhluk' itu duduk. Kuantiti bantal mesti tidak kurang dari tiga. Lebih lagi bagus. Di kepala, kiri dan kanan. Alasannya? Macam tadi, tak nak ada ruang kosong. 

Sekarang, alhamdulillah. Hasil didikan agama yang mak ayah bagi, kak cik semakin berani. Chewah. Tak ada lah berani sangat. Cuma, tidak penakut seperti kecik dulu. Masuk toilet tak perlu on mesin basuh lagi. Tidur malam sorang-sorang dah boleh tutup lampu. Tak perlu buka lampu siang hari. Dah boleh tinggal kat rumah sorang-sorang kalau mak ayah berjalan jauh. Ok What?? Dan di hostel juga kak cik tidur seorang diri setiap hujung minggu!!.... (Tiba-tiba rasa bangga dengan pencapaian diri sendiri ^___^)

Dari kecik sampai SEKARANG kak cik memang tak suka apa-apa yang berkaitan dengan hantu. Sama ada filem,drama atau bahan bacaan. Kerana kak cik percaya, bila kita dah tau kita ni takut, buat apa nak baca atau tengok sesuatu yang menakutkan kita, bukan? Cerita-cerita hantu itu membunuh rasa berani dalam diri. Kalau tengah sembahyang pun rasa tak kusyuk sebab fikir kalau-kalau ada benda di belakang, apa cerita kan? So, dair awal-awal lagi kak cik ambil pendekatan elakkan semua ni. Hasilnya, kak cik semakin berani !  Haha.

Kalau nak diikutkan pengalaman, kak cik tak adalah pengalaman macam orang lain. Ada orang ada six senth, dia boleh nampak terus. Ada orang pernah kena tindih di malam hari. Ni banyak budak hostel yang selalu kena. Tapi kak cik ada la jugak beberapa pengalaman yang nak dikongsikan. Tapi kebanyakan kes adalah tidak berat.

Pengalaman Pertama

Pengalaman pertama ketika kak cik mengikuti kem SPM anjuran sekolah. Tempat tak perlu dinyatakan di sini. Tapi tempatnya sangat cantik, ada tasik dan taman bunga. Untuk pelajar perempuan kami ada dua dorm. Kak cik tak ingat apa namanya. Contohnya kak cik dapat dorm A. Sebelum semua orang excited nak masuk sebab nak 'cup' katil masing-masing, ada seorang kawan ni ingatkan,

"Eh, kita baca doa dulu sebelum masuk".

Dia mengimamkan bacaan doa lalu kami semua mengaminkan. jumlah kami yang ada dalam dorm tu kalau tak silap dalam 30 orang lebih kot. Aktiviti berjalan seperti biasa sehinggalah tiba waktu tidur. Semua orang bersedia untuk tidur. Kak cik mendapat katil paling hampir dengan pintu. Bilik air berada di hujung dorm. Ada seorang cikgu memantau kami sebelum menutup lampu. Sempat dia berpesan kepada kak cik.

"Azimah, kamu yang duduk dekat dengan pintu. Jaga-jaga. Kalau nampak apa-apa jerit kuat-kuat".

Reaksi kak cik waktu tu, biasa-biasa ja. Sebab cikgu tu memang suka buat lawak. So semua orang pun tidur. Kak cik buka cermin mata letak di tempat yang selamat, dan ambil torch light letak di tepi pantai. (Torch light ni memang ayah suruh bawa). **Sebelum tidur kami baca al-Mulk beramai-ramai. **Lampu dorm dimatikan dan yang hanya menyala lampu tandas.

Sedang nyenyak tidur kak cik terjaga sebab terdengar bunyi deruman air kolah. BUnyi suara orang sedang bergumbira mandi beramai-ramai. So, kak cik pun ambil torch light, suluh dari katil ke katil. Memang tak ada orang. Hanya dua tiga orang sahaja yang masih berselimut. Mungkin masih tidur.

"Alamak! Apasal depa ni bangun tak gerak (kejut) aku?"

Tanpa memakai cermin mata, tuala di capai dan terus ke bilik mandi. Sesampai sahaja di bilik mandi, aikkkk, kosong! Tak ada orang pun. Bunyi orang bersorak tadi pun serta merta senyap sunyi. Berpatah balik ke tempat tidur, katil-katil yang kosong tadi tiba-tiba ada balik tuannya. Huh!

Keesokan paginya kami berkongsi pengalaman. Dorm yang kak cik stay, hanya kak cik sahaja yang mengalami gangguan tersebut. Dorm sebelah boleh dikatakan 90% orang nampak benda tu. Syukur, hijab kak cik tak terbuka.

Sepanjang zaman sekolah hanya itu sahaja pengalaman kak cik dengan makhluk misteri itu. Orang kata, kalau kita tinggal di asrama peratus nak nampak tu lagi tinggi! Almaklum, benda-benda ni suka nak kacau orang yang tengah menuntu ilmu ni. So, the journey is begun..

Di UIA, first time kak cik tinggal di asrama. Walaupun dengar macam-macam cerita tapi alhamdulillah, kak cik tak pernah alami apa-apa gangguan. Tindih pun tak pernah walaupun dorm-mate kak cik ada yang pernah kena.

Pengalaman Kedua

Masuk sahaja IPG, keberanian kak cik sedikit teruji. Masakan tidak, dulu di UIA, bilik riuh rendah dengan penghuni seramai 16 orang. Err, mungkin lebih tepat panggil dorm kot. Hehe. Tapi di IPG, priversi kami sedikit tinggi di mana satu bilik hanya untuk dua orang sahaja. Ditakdirkan kak cik dapat roomate orang sekitar IPG je. Jadi, haruslah dia pulang ke rumah setiap hujung minggu kan? Jadi, kak cik perlu tidur seorang diri setiap hujung minggu. Kadang-kadang tidur di bilik kawan yang mana roomate mereka pulang ke kampung juga. Tak mungkinlah setiap hujung minggu nak menumpang bilik kawan. Kang mereka rasa terganggu pulak.

Nak dijadikan cerita, ada satu weekend ni, roomate kak cik tak balik sebab dia ada kursus kahwen yang dianjurkan oleh IPG. Malam jumaat, dia keluar dengan kawan-kawannya. Keluar dinner mungkin. Kak Cik agak letih pada hari tersebut. Ada pertandingan badminton pada siangnya. So, pada malamnya sudah tentu 'pancit'. Jadi kak cik tidur awal. Selepas maghrib dah baring atas katil.

Tepat pukul 12 malam, roomate balik. Dan kak cik terjaga sebab terdengar dia buka pintu. So, alang-alang dah terbangun, kak cik nak ke tandas. Malam jumaat (malam minggu), biasanya penghuni asrama tidur lewat. Ye lah, esok cuti. Time ni lah nak tengok movie! Jadi, kak cik tak takut sangatlah nak ke tandas waktu-waktu begini. Confirm semua bilik masih terang benderang. Waktu roomate kak cik sedang solat isya', kak cik membuka pintu bilik. Untuk ke tandas. Mata dipandang ke bawah untuk memakai kasut. Pandangan di angkat 10 darjah. Dan kak cik terlihat sesuatu di bilik hadapan (bilik basuh baju). 


Faham tak ilutrasi gambar yang kak cik lukis tu? Kak cik nampak rambut panjang yang mencecah lantai. Beralun seperti iklan rejoice. Sungguh, rambutnya cantik. Tidak kusut masai macam hantu kak limah. Terkesima selamah beberapa saat. Kasut ditanggalkan semula dan terus tutup pintu. Kak cik duduk di atas kerusi menenangkan diri. Jauh termenung. Siapakah tadi? Ada ke student IPG yang rambut sepanjang itu? Kak cik tunggu lagi, kalau-kalau ada bunyi mesin basuh baju. Kebiasaanya malam minggu mesin basuh memang sibuk membasuh baju pelajar-pelajar IPG ni. Dan bilik kak cik menjadi mangsa dengan bunyi mesin tersebut. Almaklum, bilik kak cik dan bilik basuh berjiran. ekeke.. tapi kak cik tak kisah. Memang kak cik suka kan bunyi mesin basuh seperti yang telah dinyatakan di atas. 

Tunggu punya tunggu, lebih kurang 10 minit, tak ada pun bunyi mesin. Pelik. Dan kak cik terus tidur, malas nak fikir sebab terlalu penat.

Rentetan daripada kisah semalam, ada beberapa peristiwa yang berlaku yang kuat mengatakan kak cik sedang diganggu.

Bangun pagi esok, sibuk bertanya orang itu, orang ini cara nak elakkan semua gangguan tersebut. Jawapan yang kak cik terima kebanyakkan adalah lebih kurang sama iaitu MEMPERHEBATKAN LAGI IBADAH. Ada juga yang berkongsi ayat-ayat tertentu. 

Tapi, jujur kak cik cakap, pada minggu tersebut, amalan harian kak cik banyak yang lopong-lopong. Ada hari yang terlupa atau tak sempat membaca ma'thurat.

***Tentang cara-cara menghindari gangguan, kak cik akan kongsikan pada post yang berikutnya ya. :-)

Pengalaman ketiga

Pengalaman ketiga ni tidaklah seseram mana. Berlaku ketika kak cik pulang ke kampung. Lebih kurang dua minggu lepas. Sebelum tidur, seperti biasa kita akan ke tandas, melakukan apa yang patut. Keluar dari tandas, kebiasaannya kak cik akan mencuci tangan. Sebab kak cik pernah dengar, benda-benda tersebut yang selalu menindih kita ketika tidur biasanya tertarik dengan bau makanan yang melekat di tangan kita dan sisa makanan yang jatuh di atas katil. Jadi, sebelum tidur wajib kak cik basuh tangan dan mengibas tempat tidur dengan selimut. Selepas basuh tangan, kak cik masuk ke bilik. Tidur.

Eh, sebelum tu baca doa tidur dulu. Selepas membaca doa, lalu mengaminkan doa dengan menyapu kedua tapak tangan ke muka. Tiba-tiba kak cik terbau sesuatu. Bukan kemenyan. Tetapi bau air mawar. Selain kemenyan, masayarakat kita juga sinonim dengan air mawar yang selalu digunakan ketika menguruskan jenazah,bukan? Baunya semakin lama semakin kuat. Harummm. Malas nak fikir bukan-bukan, kak cik paksa diri untuk tidur. Mata dipejam serapat mungkin dan fikiran cepat-cepat menghalau kelibat-kelibat yang negatif.

Bangun keesokkan, masih terfikir, mana datang bau itu? Kak cik ke tandas. Terpandang satu botol di sinki dapur. Botol sabun basuh tangan. Sabun yang dicampur dengan haruman rose!!! Haha, rasa macam nak gelak pada diri sendiri. Rupa-rupanya bau air mawar semalam tu datang daripada sabun ini yang kak cik gunakan untuk cuci tangan! 

**20 tahun kak cik hidup, hanya itu sahaja pengalaman kak cik dengan makhluk mistik tersebut . Moga ini yang terakhir.

Friday, 13 December 2013

Berwalimah

Assalamualaikum. Lama rasanya kak cik tidak menulis di sini. Bukan tak ada masa. Tapi tak ada idea. Tak tahu nak menulis tentang apa. So, memandangkan sekarang musin cuti sekolah, sudah tentu anda mendapat jemputan walimah di sana dan di sini,bukan? Alah, senang cerita kenduri kahwin.

Kak cik akui, entre kali ini lebih kepada luahan hati. Dah lama terpendam dalam hati. Dah lama rasa tak puas hati tentang yang satu ini. Apa? ADAB MENGHADIRI KENDURI KAHWIN.

Ukur Baju di Badan Sendiri

Dah nama pun kenduri, mestilah ada makan-makan kan? Dan sudah tentu ianya percuma!!! Mungkin ada yang beranggapan "Biarlah! Ikut suka akulah nak ambil banyak mana pun. Percuma!". Tapi pernah dengar tak istilah 'ukur baju di badan sendiri'?. Kalau dah tahu kita ni jenis makan sedikit atau dah kenyang, jangan lah ambil makanan 'percuma' itu macam orang kebuluran. Nanti confirmlah dibuang bahagian yang tak habis itu. Kan dah membazir. Sisa kita,siapa yang nak makan? Orang belakang kita? Kita sendiri TAK AKAN makan  bekas orang !!


Tambahan pula, rata-rata sekarang ni kebanyakan kenduri mengamalkan konsep buffet, bukan lagi hidang seperti dulu. Jadi, semakin meningkatlah 'desire' nak ambik lebih kan. Almaklumlah, percuma! Jadi, para ibu-ibu sekalian, tolonglah jangan ambil makanan untuk anak anda seperti kuantiti orang dewasa. Dah sah-sah memang tak habis. Ikan kering pun nak diletakkan dalam pinggan anak sampai 3,4,5,6,7 lapan ketul ! Budak-bukak makan ke ikan kering yang masin itu?

Tuan rumah tentu senang hati melihat tetamu yang hadir makan dengan berselera sekali dan tuan rumah juga sudah tentu cuba sedaya upaya menyediakan yang terbaik kepada tetamu mereka. Tetapi, agak-agak apa perasaan tuan rumah apabila melihat makanan yang ditempah yang mungkin kosnya (rm6.50 sekepala) dibuang begitu sahaja?

Masuk Kandang Kambing Mengembek

Eh, ada kena mengena ka kambing dengan kenduri kahwin ini? Sudah tentu ada! Hal ini susah sikit kak cik nak explain, but i'll try!

Sebenarnya point nya lebih kepada cara pemakaian. Iyalah, kadang-kadang ada kawan kita menjemput kita ke kenduri kahwinya. Di kampung pula! Sedangkan kita ini orang bandar. Dah terbiasa memakai baju seperti orang bandar. Jadi terbawa-bawa ke kampung. Pakai apa? Baju kebaya sendat dan jarang. Berkain ketat (nampak seperti susah nak mengatur langkah), dan berambut blond.

Tak terfikirkah akan ada mata-mata yang 'penat lagi lelah' mamandang anda berpakaian seperti itu? Pakailah pakaian yang sopan. Yang tidak sakit mata yang memandang. Pendek kata, yang sesuai dengan masyarakat sekeliling yang hadir pada walimah tersebut!!!


Tak perlu pakai seperti gambar di atas, cukuplah sekadar memakai tudung yang menutup dada, berbaju longgar dan tidak jarang!

DJ Radio

DJ radio. Sudah menjadi trend semasa setiap kenduri mesti ada DJ. Maaf untuk kak cik sebutkan di sini, walaupun tuan rumah itu tidaklah berada sangat, tetapi menjadi kewajipan untuk mengupah DJ supaya kenduri mereka lebih meriah (kononnya). Pernah kak cik pergi ke kenduri kahwin, sunyi sepi. Mengapa? Sebab tak ada DJ!!.. Terasa janggal bukan?

Salah ke jemput DJ? Tak salah! Yang salahnya muziknya terlalu bingit. Bukan kuat/bising lagi tapi bingit!! Kak cik tak salahkan DJ. dia hanya menjalankan tugas. Justeru tuan rumah yang perlu ambil peranan, seperti meletakkan peraturan kepada DJ. Contohnya mengehadkan volume, genre muzik yang boleh dimainkan dan sebagainya.

Bila ada kenduri kahwin sahaja, ia bukan sahaja menjadi majlis untuk meraikan pasangan raja sehari, tapi menjadi medium untuk adik beradik dan saudara mara berkumpul dan berjumpa serta bertanya khabar setelah sekian lama tidak bersua. Dari yang muda sehingga yang sudah bertongkat pasti akan cuba sedaya upaya untuk hadir. Maklumlah, ini sahaja peluang nak jumpa saudara mara yang jauh. 

Tapi, bila muziknya kuat, sudah tentu menjadi kekangan bagi mereka yang tua berbicara. Orang tua kan lazimnya kurang pendengarannya. Lain yang ditanya lain yang dijawab. Orang yang menyoal sudah tentu perlu bercakap dengan nada yang tinggi malah kadang-kadang perlu menjerit supaya yang mendegar soalan faham walaupun soalannya sekadar bertanya "sihat ka?"? 

Jadi, sudah tentu tampak tidak sopan kan bercakap dengan orang tua dengan nada yang tinggi?

Ingin kak cik kongsikan satu dialog. Ini bukan rekaan, tapi benar-benar berlaku. Jawapan yang tidak disangka-sangka dari seorang ayah.

kak cik : aik, kenapa kenduri ni sunyi ja?
ayah : inilah kenduri orang yang 'reti agama'.

**Pendapat kak cik sendiri, alangkah bagusnya jika sesuatu majlis kahwin itu dihiasi dengan ceramah agama. Kalau nak buka lagu pun, yang volume nya hanya suam-suam kuku sahaja supaya apabila bersembang tidak perlu memekik.

Kak cik rasa, biarlah hanya 3 benda ini sahaja yang disentuh. Jika nak komen, banyak lagi yang tak puas hati sebenarnya... Hehe..

***Moga ada yang terjentik hatinya. :-)