Monday, 23 December 2013

Pavlova

 Hi... Jom hari ni kita belajar buat pavlova nak? Kak cik bukanlah terror sangat nak ajar orang lain. Kak cik sendiri baru first time buat. Eager sangat nak tahu rasanya. Almaklum, kat Kedah ni, nak cari mana makanan orang metropolitan ni kan? Huhu. Resepinya mudah je. Setelah meninjau dari satu blog ke satu blog yang lain, kak cik mengambil keputusan untuk ikut resepi dari blog kak Fatin Liyana

Bahan A untuk meringue.

4 biji putih telur
175 gram gula kastor
1 sudu kecil cuka masakan
1 sudu kecil tepung jagung

Bahan B untuk topping

175 gram whipped cream
Buah-buahan yang masak (contoh : strawberry, anggur, kiwi, dll)

Mula-mula panaskan oven 170 darjah celsius.

Dengan menggunakan mixer, pukul putih telur sehingga berbuih / foamy seperti di bawah.


Kemudian, masukkan sedikit demi sedikit gula kastor, tepung jagung dan cuka masakan.

*Ada juga resepi yang letak sedikit esen vanila untuk hilangkan hanyir telur. Tapi kak cik tak letak pun. ;-)

Putar, putar dan terus putar


Ingat, putar sehingga adunan jadi bertanduk. Maknanya bila kita terbalikkan bekas, adunan tak jatuh ke bawah.


Lepas tu, lapik tray dengan baking paper atau kertas minyak. Tak perlu guna acuan.


Kemudian, tuang adunan atas tray tadi. Then bentukkan ia menjadi bulatan.

Masukkan dalam oven yang telah di pre-heat awal-awal tadi. Bakar 30 hingga 40 minit.

**perlu diingatkan, bila dah masak, jangan terus bawa keluar. Biarkan meringue sejuk dalam oven. Buka sikit pintu oven supaya pengudaran baik. (actually yang ini kak cik tak tahu apa sebab musababnya. Most blogger yang share resepi pavlova ingatkan tentang perkara ni?

Selesai untuk meringue. Sekarang untuk topping pulak.

Guna mixer jugak, pukul whipped cream tadi. Pukul sampai kembang. Kalau nak letak esen vanila sikit pun boleh. Kemudian ratakan atas meringue tadi. Akhir sekali, Hiaskan dengan buah-buahan.

**Pavlova ni rasanya sangat manis. Sebab itu kita kena seimbangkan dengan buah-buahan yang masam :-)

dan hasilnya
......
.....

.....
.....

.....
.....

.....
....

.....
.....

......
......

......
.....


......
......


.....
......


......
.....

TADAAAAA

2 comments:

  1. salam.macam mana rasanya? adakah macam kek atau apa?

    ReplyDelete
  2. wsalam. tak..dia tak rasa macam kek... sebab bukan guna tepung banyak sangat. Dia rasa macam cream yang kita makan dengan buah2an.. macam crepe pun ada jugak...

    ReplyDelete