Monday, 27 January 2014

Kenapa kita excited pasal kahwin?

Perasan tak? Kenapa ya? Kita (terutamanya remaja) mesti over excited tentang kahwin? Masa sekolah menengah dulu, bila ustaz berbincang bab munakahat (nikah-kahwin), mesti semua orang bulat matanya. Yang mula-mula rasa mengantuk, terus cerah matanya. Sebab apa? Sebab semua orang teringin nak kahwin kan? Tengok mak ayah berpimpin tangan melintas jalan, pasti terdetik di dalam hati "Auwww, so sweet!". Waktu itu, kawan-kawan semua ada partner. Semua bercouple. Tidak kurang juga kita, teringin nak ada 'someone' yang boleh bagi kasih sayang kat kita. Kononnya kasih sayang yang mak ayah bagi ni tak cukuplah! Tapi, malangnya tak ada yang berminat nak bercouple dengan kita. T_T. Tapi, errr, perlu ke sedih ni? Tak payah nak sedih sangat la...


Sebab Allah nak kita simpan 'cinta' kita ni just untuk suami kita. Hanya exclusive untuk si dia yang halal untuk kita. Kalau kita, mesti kita tak suka kan, kalau suami kita tu 'bekas orang'. Yakni hati dia pernah di miliki oleh perempuan lain. Tak best kan? Kalau boleh biarlah kita yang menjadi yang pertama, dan kalau boleh yang terakhir.... again...auwww, so sweet!

Tapi, sedar tak? Bila cakap pasal kahwin, semua orang excited. Tapi kenapa kita tak se-excited bila bercakap soal mati. Padahal mati itu pasti. Setiap benda yang hidup pasti akan merasai kematian. Tapi tak semua yang bujang akan menemui pasangannya sebelum ajal menjemput!. 

Dua hari yang lepas, kami sedang berbincang mengenai ini. Tentang melayari sebuah bahtera yang bernama 'Perkahwinan'. 

Kata ustazah Z "Kita selalu berfikir tentang perkara selepas. Tapi kita jarang berfikir tentang perkara sebelum",

Ya! That's true! Setiap dari kita selalu terbayang-bayang kehidupan apabila sudah berumah tangga. Boleh makan sama-sama. Ada orang tolong angkatkan beg. Solat berjemaah. Ada anak-anak yang comel dan mendengar kata. Macam sweet je kan? Tapi, sedar tak, kat dalam dunia ni tak ada benda yang akan kita dapat seperti yang kita mahu tanpa ada usaha. Contohnya, kita nak mati dalam iman dan husnul khatimah, tapi apa amalan yang kita buat sebagai persedian untuk kesudahan yang baik itu?

Seperti itu jugak dalam perkahwinan. Untuk mendapat keluarga yang sakinah, mawaddah wa rahmah seperti yang diimpikan, kita juga perlu berusaha mengumpul 'amalan'. Agar, apa yang kita persiapkan itu setimpal dengan natijah akhirnya. Kak cik percaya, mesti korang-korang pernah dengar sebaris ayat ini kan?

"Lelaki yang baik adalah untuk perempuan yang baik-baik"

Ya, kalau nak dapat lelaki yang soleh, kita juga kenalah jadi solehah. Usah sibuk mencari yang soleh jika kita tidak sesolehah mana. Kak Cik pernah terfikir, bila aku nak kahwin nanti, aku nak suami aku tu macam ayah! Tapi, dalam masa yang sama, kak cik juga terfikir, kalau nak suami yang penyayang macam ayah, kak cik perlulah jadi hebat macam mak! betul tak?

Sebelum berkahwin, kita sentiasa berfikir alam berumah tangga ini penuh dengan kemanisan. Semuanya sweet belaka. Tapi, kita kena sedar, alam berkahwin ini penuh dengan.....

1. Tanggungjawab

Marriage is about responsibility. Ustaz kak cik pernah berkata, kalau kita kahwin, 3 tahun pertama sahaja semuanya tampak manis. Tahun berikutnya adalah hari-hari yang penuh dengan tanggungjawab. Kalau kita nak berlakon baik pun, paling lama tiga tahun sahaja.


Tanggungjawab sebagai suami dan sebagai isteri. Kalau dah ada anak, tambah lagi satu tanggungjawab. Tanggungjawab sebagai ayah dan emak. Bila dah ada anak, tanggungjawab nak besarkan anak untuk menjadi seorang anak yang soleh dan solehah.

2. Sunnah

Memanglah berkahwin itu tuntutan fitrah manusia itu sendiri, tetapi dalam masa yang sama kita telah mengamalkan sunnah Rasulullah s.a.w

وَٱللَّهُ جَعَلَ لَكُم مِّنْ أَنفُسِكُمْ أَزْوَٰجًۭا وَجَعَلَ لَكُم مِّنْ أَزْوَٰجِكُم بَنِينَ وَحَفَدَةًۭ وَرَزَقَكُم مِّنَ ٱلطَّيِّبَٰتِ ۚ أَفَبِٱلْبَٰطِلِ يُؤْمِنُونَ وَبِنِعْمَتِ ٱللَّهِ هُمْ يَكْفُرُونَ
‘Bagi kalian Allah menciptakan pasangan-pasangan (istri-istri) dari jenis kalian sendiri, kemudian dari istri-istri kalian itu Dia ciptakan bagi kalian anak cucu keturunan, dan kepada kalian Dia berikan rezeki yang baik-baik.” [QS. An Nahl (16):72].

Tapi, ada orang cakap berpoligami juga sunnah Rasulullah. Betul ke? Memanglah betul. Tapi kena ingat, poligami itu juga merupakan rukhsah.. Iaitu guna apabila perlu. :-)

3. Kahwin bukan sekadar hubungan seksual

Ya, lazimnya orang kahwin adalah untuk menghalalkan hubungan seksual supaya tak berlaku zina. Betul tak? Asal kahwin je, mesti orang ingat yang tu. Tapi, sebenarnya kahwin bukan sekadar hubungan seksual. Ianya lebih daripada itu. Berkahwin adalah supaya kita ada teman. Teman yang boleh kita kongsi cerita. Teman yang boleh bersama kita diwaktu susah dan senang. 'Teman' yang dimaksudkan fungsinya lebih daripada emak dan ayah. Tidak semua perkara kita boleh share dengan emak dan ayah. Tapi, dengan teman tersebut, kita boleh kongsi semua benda tanpa segan dan silu.

psss, sebab itulah kita jangan marah kalau atok atau tok wan kita nak kahwin lagi selepas kematian nenek kita. Jangan pula dimarah orang tua itu ,

"Buat apa nak kahwin tua-tua ni..Buat malu je"

Ingat ya. Kahwin bukan sekadar hubungan seksual. Mungkin mereka nak kahwin sebab nak ada teman di rumah. Iyalah, anak-anak semua dah berkeluarga dan ada rumah masing-masing. Lalu, mereka ditinggalkan sendirian di rumah pusaka. Jadi, kalau ada 'nenek baru', tak adalah atok kita tu sunyi kan? At least, kalau tok wan kita tu terjatuh dalam toilet atau demam atau rebah, ada orang dalam rumah tu.

4. Untuk lahirkan generasi yang soleh dan solehah

                                

Ustazah Z bertanya kepada salah seorang daripada kami,

"Kalau akak, kenapa akak nak berkahwin? Mesti ada matlamat!"

Lalu, soalan itu disambut dengan senyuman. Tampak sedikit rona merah-kemerahan di wajahnya. Malu mungkin. Terlihat Tenang dia menjawab,

"Berdasarkan buku yang saya pernah baca, antara sebab kita nak kahwin adalah sebab nak lahirkan generasi yang soleh dan solehah".

Semua orang mengangguk perlahan tanda memahami. Sambung ustazah Z,

"Ya, tapi nak lahirkan generasi yang soleh dan solehah, apa persediaan kita?"

Tambah seorang akhwat,

"Kalau saya, saya cuba hafal surah Luqman. Surah Luqman kan untuk nak bagi anak pandai. Saya amalkan sekarang sebab nak didik anak bukan sejak dari dalam perut, tetapi dari sekarang",

"Kalau saya, saya doa. Doa untuk kebaikan bakal suami dan bakal anak-anak saya",

Betul. untuk lahirkan generasi yang baik, ia mestilah bermula dari diri sendiri. Diri kita mestilah baik dahulu kalau nak anak yang baik. Kak cik teringat kisah Saidina Umar al-Khattab r.a

Suatu hari Khalifah Umar didatangi oleh seorang ayah beserta anaknya. Sang Ayah bercerita kepada Khalifah Umar betapa dia sudah ada di batas kesabarannya dalam mendidik si anak. Anak ini diceritakan sangat nakal, Sang Ayah meminta Khalifah Umar agar dapat menasehati si Anak. Khalifah Umar kemudian bertanya kepada si Anak “Benarkah apa yang dikatakan ayahmu wahai pemuda?? dan jika itu benar kenapa kau melakukannya??”.
Ternyata si Anak ini sudah lama memendam pertanyaan bagi Khalifah Umar, ia kemudian berkata “Wahai Khalaifah, sebelum aku menjawab pertanyaanmu, aku ingin bertanya, adakah kewajiban orang tua terhadap anaknya??” melihat si Anak ini yang belum berkeluarga, kemudian Khalifah Umar menjawab “Ada 3 whaai pemuda, 1) memberikan ibu yang baik bagi calon anaknya kelak, karena ibu yang tidak baik akan membuat anak ini malu di kemudian hari 2) memberikan nama yang baik bagi anak dan 3) memberikan pendidikan Al-Quran kepada anak”
Kemudian si Anak berkata “Ketahuilah wahai Khalifah Umar, ayahku ini tidak memberikan ibu yang baik bagiku, ayahku juga memberikanku nama yang kurang baik (diriwayatkan nama anak ini berarti Kelelawar Jantan dalam bahasa Arab) dan juga tidak pernah mengajariku satupun ayat dalam Al-Quran!” mendengar hal ini Khalifah Umar berkata kepada Sang Ayah tadi “Ketahuliah kau wahai orang tua, kau telah berbuat dzolim terhadap anakmu jauh sebelum dia berbuat nakal terhadapmu”
Semua dari kita anak yang baik kan? Jadi kita pun kenalah jadi 'bakal ibu' yang baik.


Sebelum halaqah kami bersurai, ustazah Z sempat berpesan,

"Ingat, kita hidup untuk kehidupan selepas mati. Bukan hidup untuk kahwin".



Kak cik bukanlah orang yang berpengalaman dalam hal rumah tangga sehingga mampu nak menulis entre tentang ini. Tapi, sekadar nak berkongsi apa yang telah kami bincangkan dalam bulatan gembira kami pada minggu lalu :-)

Satu quote yang kak cik suka nak kongsi dengan adik-adik mahupun kakak-kakak,

"Not everyone who is single is lonely, not everyone who is taken is in love"

"Dont rush things. if something is going to happen, it'll happen at the right time, with the right person and for the best reason"

*Panjang benar entre kali ini :-p

Tuesday, 14 January 2014

Makanan Kegemaran Rasulullah s.a.w

Salam Maulidur Rasul semua. Sempena ulangtahun kelahiran junjungan mulia, Nabi Muhammad ini kak cik percaya semua orang cuti kan? Jadi, apa yang anda lakukan? Tidur sepanjang hari? Tengok movie? Tak, tak, kak cik yakin, mesti semua orang berusaha membasahkan bibir dengan berselawat kepadanya..

Kak cik pernah terbaca, antara cara yang boleh kita lakukan sebagai tanda kita mencintai Rasulullah adalah dengan mengamalkan sunnah walaupun semudah masuk ke dalam tandas dengan kaki kiri. Mudah, bukan?

Ada banyak lagi sunah-sunah yang kita boleh amalkan. Walaupun kadang-kadang kita tak sedar pun yang kita sedang melakukan sunnah baginda. Contohnya makan dengan tangan kanan. kita tak sedar pun kan? Hari-hari kita makan dengan tangan kanan.

Bercakap soal makan ini, kak cik nak kongsi makanan kegemaran Rasulullah. Setiap orang mesti ada makanan kegemaran kan? Jadi, kenapa tidak Rasulullah?

1. Susu


Hadis tentang susu ini agak panjang. Antara potongan daripada hadis tersebut berbunyi :

Rasulullah juga bersabda : "Tidak ada sesuatu yang boleh berfungsi sebagai makanan sekaligus minuman melainkan susu".
Dikeluarkan oleh at-Tirmizi dan Ahmad

Susu juga dikatakan mampu membuang panas badan, menguatkan belakang, membaiki otak, memperbaharui otak dan membuang kelupaan.

2. Barli


Aisyah r.a meriwayatkan : "Adalah minuman yang paling disukai Nabi s.a.w ialah manis dan sejuk".
Hadis riwayat at-Tirmizi, Ahmad, Hakim dan Abu Syaikh

Barli merupakan sejenis minuman yang sifatnya adalah manis dan sejuk. Disebabkan sifatnya yang sejuk, maka ia sangat sesuai untuk orang yang demam dan mampu menyejukkan badan.

*Barli juga merupakan minuman kegemaran emak. Kalau pergi restoran mesti order barli suam. Kalau tak ada barli, mak akan order air suam je. Jadi, bila-bila kak cik teringat dekat emak, kak cik pun order barlie suam walaupun kak cik suka minum air limau nipis. ^_^

3. Timun Cina a.k.a Tembikai



Aisyah r.a meriwayatkan : "Rasulullah s.a.w pernah makan tembikai dan kurma yang masak (basah). 
Hadis riwayat oleh at-Tirmizi, Bukhari, Muslim, Abu Dawud, Ibnu Majah, Darimi dan Ahmad

Tembikai pun sejuk jugak kan? Heaven sangat kalau makan time cuaca panas.

4. Kurma


**sama seperti hadis di atas.

 5. Madu


Aisyah r.a meriwayatkan : Adalah Nabi saw menyukai manisan dan madu"
Hadis riwayat at-Tirmizi, Bukhari, Muslim, abu Dawud dan Ibn Majah

Ia adalah makanan segala makanan. Ubat segala ubat. Minuman segala minuman. Ia mengubati cirit birit jika dibancuh bersama air panas, membuka selera, menguatkan perut, elok diminum bersama air suam di waktu pagi.

Tapi, kalau kita makanan makanan kegemaran Rasulullah, tak amalkan cara rasulullah makan pun tak guna jugak kan? Biarlah seimbang.

1. Menjilat Jari

Kaab bin Malik r.a meriwayatkan bahawa : "Baginda Nabi saw menjilat jarinya sebanyak tiga kali"
riwayat at-Tirmizi

Rasulullah menggunakan tiga jari ketika memakan buah-buahn manakala apabila memakan roti atau segala berkuah, baginda menggunakan kesemua jarinya. Hikmah mengapa Rasulullah menjilat jarinya selepas makan ialah sebenarnya pada jari kita terdapat enzim yang membantu dan memudahkan penghadaman makanan. Apabila dijilat, kita akan menambah jumlah enzim itu ke dalam perut bagi melancarkan lagi proses penghadaman makanan.

*Lepas ni kalau ada orang kata "awak ni kampunglah. Makan guna tangan. Jilat jari pulak tuh. Tak senonoh balik". Jadi jawablah dengan bangga. "Saya sedang mengamalkan sunnah Nabi!"

2. Minum Berdiri.

Ibnu Abbas r.a meriwayatkan : "Bahawa Nabi saw minum air zamzam dalam keadaan berdiri"
Riwayat at-Tirmizi, Bukhari, Muslim, nasa'i, Ibnu Majah, dan Ahmad

*Minum berdiri hanya ketika minum air zamzam kerana ia membantu mencuci perut kita.

3. Berhenti tiga kali

Anas bin Malik meriwayatkan : "Nabi saw berhenti 3 kali ketika meminum segelas minuman. Baginda bersabda lagi bahawa ia menyegarkan dan memuaskan"
Riwayat at-Tirmizi, Muslim, Abu Dawud, Nasa'i, dan Ahmad

Semua di atas adalah bersumberkan buku di bawah :


Buku pertama kak cik beli ketika dapat baucer buku kali pertama. Terima Kasih PM! Bila dapat baucer buku nanti, belilah buku ini, supaya kita dapat mengenali Nabi kita dengan lebih dekat lagi.. :-)


Monday, 13 January 2014

Tahniah kak OSD!

Wah..wah...pasti cowok-cowok di Malaysia dan Indonesia patah hati dan bermuram durja kan dengan pernikahan kak OSD a.k.a Oki Setiana Dewi? Hehe. Kalau betul tak kisah lah, sebab kak cik sendiri patah hati. Bukan sebab kak cik nak kahwin dengan dia, tapi pernah terdetik di hati ini nak jadikan dia kakak ipar. Hehe.. Mustahillah! *merepek.

Kak Oki diijab kabulkan kelmarin, 12 januari 2014 bersama jejaka bertuah, abang Ory Vitrio. Mereka diperkenalkan melalui sahabat masing-masing. Beza umur agak jauh. Kalau tidak silap kak cik, 7 tahun kot.

Yang menariknya, kak oki menolak untuk bergambar pre-wedding! Kenapa? Semua orang tahu, gambar pre-wedding selalunya bakal pengantin perempuan dan bakal pengantin lelaki dikehendaki bergambar bermesra-mesraan seperti pasangan suami isteri yang sedang bahagia. Justeru, kalau dah nama pun ''bakal'', sudah tentulah belum sah lagi menjadi suami isteri. Jadi, berpegang-pegangan tangan, bersandar di bahu, memaut tengkuk, itu semua adalah haram selagi belum sah menjadi suami isteri.

Dalam berita yang kak cik baca, selepas ijab kabul, mereka akan berlepas ke Mesir sebagai lokasi bulan madu. Kak cik pernah terbaca dalam bukunya yang bertajuk ''Melukis Pelangi'', kak Oki memang bercita-cita untuk berbulan madu di Mesir kerana telah jatuh cinta pada ''Ardhu Kinanah'' tersebut setelah menjalani pengambaran filem ''Ketika Cinta Bertasbih" di situ. Akhirnya tercapai jugak hajat beliau. Alhamdulillah. 

Okay..okay..kak cik faham.. korang bukan nak baca sangat statement-statement kat atas kan? Mesti nak tengok gambar je kan? Okay, fine! Kalau nak tengok gambar scroll lah mouse tu ke bawah :-)





Buat tatapan semua. Gambar di bawah adalah hasil carian google, twitter dan facebook Oki Setiana Dewi




Kak Cik difahamkan gambar di atas di susun dan dibentuk oleh syiling dirham silver (99%) yang dijadikan mas kahwin. Menarik bukan?









Kak Oki dan dayang-dayangnya. Once kak cik tengok gambar ini, ayat pertama yang terlintas di fikiran "Inilah yang dinamakan fashion!"... Hehe... siapa kata muslimah tidak pandai berfashion?



Nak cari tailor untuk menjahit baju kita, biarlah tukang jahit perempuan. Kerana dia perlu menyukat badan kita. Jadi, sudah tentulah terjadi adegan bersentuhan. 

"Mencari yang halal itu fardhu bagi Muslim"


Dalam banyak-banyak gambar, kak cik paling adore gambar ni... so so so comel!!!!!

Buat ''kakak ipar tak jadi'' saya, alfu mabruk. Semoga baitul muslim yang dibina berkekalan hingga ke syurgaNya.

Abang Ory, tolong jaga kak oki baik-baik ya. Awas, sekali dia dilukai, pasti peminat-peminatnya akan menyerang anda... hehe...

Kebaikan Kangkung dan Resepi Kangkung Goreng Belacan

Kangkung...kangkung....famous betul kangkung hari ni yer. Kenapa tiba-tiba kangkung boleh jadi famous macam ni? Err, itu google sendirilah. Kak cik tak berminat nak komen.

Dari sudut positif, ada baik juga PM turunkan harga kangkung. Boleh kita makan makanan orang kampung ni. Kalau tak jangan haraplah kan. Dah la kotor, tumbuh di parit-parit. Tempat yang berlecak. Mesti banyak lintah! 

Dari makan salad setiap hari, apa kata kalau kita cuba makan kangkung, sebab :

  • Membantu melawaskan pembuangan air besar
  • Membantu mengatasi masalah sukar tidur atau insomnia kerana ia mempunyai kuasa sedatif iaitu sebagai agen penenang semulajadi.
  • Membantu mengatasi lemah badan dan keputihan.
  • Membantu meredakan pembengkakan, terseliuh, bisul dan jangkitan kulit.
  • Membantu melancarkan haid dan merawat hidung berdarah.
  • Membantu meredakan sakit kepala, sakit gigi dan mengatasi masalah kelemumur  serta melembutkan rambut.
  • Kangkung juga mempunyai kuasa diuretik iaitu membantu melancarkan dan melawas kencing.
  • Kebaikkan mineral dan manfaat semulajadinya ini juga membuatkan kangkung mempunyai pelbagai khasiat lain seperti membantu mengurangi haid berlebihan dan membantu meredakan cirit birit akibat keracunan makanan.

Okay, kebaikan kangkung dah tahu. Sekarang ni jom kita belajar cara nak masak kangkung. Hari ini kak cik nak kongsi resepi kangkung goreng belacan. 

Bahan-bahan : 

5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci belacan
gula dan garang secukup rasa
1 tangkai cili merah
4 tangkai cili padi
1 ikat kangkung
sedikit air

*Sebenarnya semuanya tertakluk kepada cita rasa masing-masing. Kalau nak pedas tambahkan kuantiti cili.
*Ada juga resepi yang ditambah dengan ikan bilik atau udang kering. 

Cara-cara:

1) Tumbuk semua bahan-bahan di atas kecuali kangkung. 
2) Jangan lupa cuci kangkung terlebih dahulu. Buang kotoran seperti tanah liat yang melekat di batang dan daun kangkung. Jangan lupa belah batang kangkung kepada dua. Takut-takut ada lintah di dalamnya.
3) Tumis bahan yang ditumbuk tadi.
4) Tambahkan sedikit air untuk mengelakkan terlalu kering.
5) Masukkan batang kangkung terlebih dahulu diikuti dengan daun kangkung. Goreng sehingga kangkung kelihatan layu sedikit.
6) Sedia dihidangkan.

:-)

Sumber : google

Bahan tumis kangkung, kalau lebih jangan buang. Boleh simpan dalam peti sejuk. Pagi esok boleh guna untuk masak nasi goreng ala-ala kampung. :-)

Selamat mencuba!


Sunday, 5 January 2014

Easy ais krim

Hi uolls, panas-panas begini teringin pulak nak makan ais krim. Ais krim yang baru keluar dari peti ais, yang masih berasap lagi. Di scoop ke dalam gelas, ditabur dengan chocolate chips di atas. Perghhh...sedapnya.

Terliur tak?? Terliur kan? Leceh la kena pergi supermarker beli ais krim. Tak payah susah-susah. Sekarang ni kita boleh buat ais krim di rumah je. Mudah dan ringkas.

Baru-baru ni mak ada ajar kak cik bagaimana nak buat easy ais krim ni. *Takdelah baru sangat. Dalam 2-3 bulan sebelum ini.

Mak kata nenek saudara kak cik yang ajarkan. Jadi malam tu kami pun mencubalah!

bahan-bahan:

1 tin susu pekat manis
1 tin susu cair
2 tin air suam (air suam ye adik-adik, bukan air panas)
sebarang perisa secukup rasa
2 biji telur gred A
5 sudu besar ovellete

ya, yang tu je bahan-bahannya. Just that! Sebab tu kak cik kata senang. Semua bahan-bahan boleh didapai di dapur rumah masing. Mungkin hanya ovellete sahaja yang perlu dicari di kedai kek atau pasaraya. Tapi dapur rumah sapa-sapa yang selalu berasap sebab bakar kek, confirm ovellete ni ada di rumah. Menurut mak kak cik, ovellete ni selalunya orang letak dalam kek supaya struktur kek menjadi lembut. Warna ovellete ni oren. Justeru fungsinya sama untuk buat ais krim. Supaya struktur ais krim ni lembut dan gebu. Okay kita terus kepada cara-caranya.

Cara-caranya:

Campurkan semua bahan di atas kecuali perisa dan pukul dengan menggunakan mixer. Mixer tersebut haruslah berkelajuan tinggi selama 20-30 minit, Lagi lama lagi bagus lagi kita akan dapat ais krim yang lembut. Jangan ada gap langsung. Teruskan pukul dan jangan berhenti nanti terbantut pula.

Bila dan macam kembang tu, perlahankan mixer dan switch off kan. Okay, proses ni harus dilakukan dengan kadar seberapa segera. Kalau boleh tupperware untuk simpan ais krim tu dah tersedia. Jangan bila dah habis pukul baru nak cari tupperware. 

Bila tupperware dah ada, masukkan adunan tadi dalam tupperware. Lepas tu titiskan beberapa titik perisa yang berkenan di hati. Pewarna? ikut suka. Kadang-kadang dalam perisa itu sendiri dah ada pewarna.. Kemudia kacau dengan sudu biar rata. Kalau nak tambah eksesori apa-apa silakan contoh badam, oreo etc. Lepas tu tutup bekas dan cepat-cepat masukkan dalam peti sejuk. 

Kenapa mesti lakukan dengan cepat? Sebab kalau lambat-lambat, nanti benda yang berat-berat akan turun ke bawah dan termendap.

Tak guna gula ke? Tak payah! Sebab kita kan dah guna susu pekat dan susu cair. Dah cukup manis tu.

Kenapa tak boleh guna air panas? Sebab kalau guna air panas nanti telur masak la. Tak semena-mena nanti jadi telur rebus pula. Hehe.

Sorry, kak cik lupa nak snap gambar-gambar di sepanjan proses membuat ais krim. Tapi kak cik tak lupa nak snap gambar hasil akhir! Nak tengok? Sila scroll ke bawah

.....


.....


.....


.....


......


......



......



......



......



......




.....



......




......


Easy ais cream vanilla flavor. 

*Adunan di atas boleh dimuatkan sehingga 3-4 tupperware bersaiz sederhana. 

Manisnya Berlapang Dada dan Bersyukur

Isteri kepada sorang lelaki yang paling baik hati pada zamannya berkata kepada suaminya:

"Aku tidak pernah melihat manusia yang paling keji akhlaknya selain daripada saudara maramu dan sahabat-sahabatmu"

Lelaki itu bertanya isterinya tentang alasan kenapa dia berkata begitu. Maka isterinya menjelaskan:

" Sebab aku lihat, ketika engkau kaya mereka selalu mendampingimu. Dan ketika engkau papa mereka tinggalkanmu"

Dengan tenang si suami berkata kepada isterinya:

"Demi Allah, itulah tanda kemuliaan akhlak mereka. Mereka datang kepada kita di kala kita mampu memuliakan mereka. Dan mereka tinggalkan kita di kala kita tidak mampu menunaikan hak-hak mereka"
Kata seorang hukamak (orang bijak pandai) ketika mengulas kisah ini: “Llihatlah betapa tinggi pekertinya! Dengan ketinggian pekertinya itu dia mentakwilkan perbuatan yang buruk menjadi baik, tindakan yang zahirnya mungkir menjadi setia. Inilah yang dikatakan salamatus-sadr"

**Salamatus-sadr adalah kerehatan di dunia, keberuntungan di akhirat. Ia juga merupakan antara sebab seseorang itu masuk syurga.”


Kisah pendek di atas kak cik pilih sebagai pembuka tirai tahun 2014. Entah kenapa, kak cik tertarik dengan kisah tersebut. Berlapang dada, tampak seperti ahhh~ macam senang kan? Tapi susah sebenarnya. Dan suka untuk kak cik sebut di sini, berlapang dada sangat berkait rapat dengan 'SABAR'. 


Seperti nama blog kak cik ini, 'Sabar itu Indah', makanya 'Berlapang Dada Juga Indah'. Jujurnya kak cik suka dengan perkataan 'sabar' ini sejak tahun 2011 . Haha.*Terlewatkah aku? ..Kadang-kadang kak cik tersenyum sendirian kerana baru tahu betapa indahnya bersabar. Sebab bagi kak cik, semua orang diuji dengan pelbagai masalah, tetapi sabarkah kita dalam menghadapi masalah tersebut? 

Sedar tak dalam kehidupan seharian kita pun perlu bersabar. Contohnya dalam solat. Sebab itu dalam solat ada tama'ninah (berhenti seketika). Apa yang kak cik rasa, hikmah di sebalik tama'ninah ini adalah Allah nak melatih kita agar mempunyai sifat sabar. Sabar dalam menyempurnakan solat. Kalau tidak..... seperti sabda Rasulullah di bawah :

"Berapa ramai yang mengerjakan sembahyang tetapi habuan yang ia terima hanyalah penat dan letih"

See? Nampak di situ kita sembahyang kerana terpaksa. Sia-sia sahaja kita solat tapi tidak dapat apa-apa hanya kerana kita tidak sabar. Pentingnya ada rasa sabar dalam diri. 

Diuji dengan rasa sakit. Sakit yang kronik mahupun yang biasa-biasa. Kalau tidak sabar, yang kita dapat hanyalah rasa sakit itu sendiri. Walau seberat mana pun ujian yang menimpa kita moga ganjaran sabar itu mampu meringankan beban yang kita tanggung.

Suka untuk kak cik petik kata-kata dari Mba Asma Nadia

"Peluklah sabar, maka Allah akan memelukmu".

Justeru dalam sabar, akan wujud rasa redha dalam diri kita seterusnya bersyukur dengan segala ketentuannya.



 Ketika resah, ketika gelisah, ketika sedih, ketika apa yang terjadi tak seiring apa yang diharapkan, kuatkan sandaran padaNya dan perbanyakkan doa. Moga wujud rasa syukur dalam diri kita. Amin.

**Tentang azam tahun baru? Sungguh, kak cik mahu menjadi hamba Allah yang bersyukur. :-)

Wednesday, 1 January 2014

Ustazah, can I ngorat U?


Tahun 2002. Masa tu umur aku baru je 19 tahun, budak semester ketiga jurusan perakaunan kat Uitm Seri Iskandar. Dulu, aku masih ingat lagi aku ni memang seorang student yang bermasalah. Ponteng kelas, result exam kantoi, dan paling aku ingat, aku pernah crush kat seorang ustazah yang ajar pendidikan Islam kat kelas aku dulu.

Tak banyak beza pun umuraku dengan ustazah tu, yang umurnya 24 tahun. Hek elaaaa, beza 5 tahun je.Still leh buat bini pe? Ngeh ngeh ngehhhh...  Ada satu hari tu aku pernah tanya kat ustazah tu,

"Ustazah, ustazah ada boyfren spesial tak?"

"Huhhh? Kenapa tanya..." dia tanya.

"Kalau takde,saya nak ngorat..." direct cakap. Well... gua gentleman beb...

"Awak nak ngorat saya?Awak belajar kasi grad dulu... Ni asyik repeat paper jeeeee... Saya tak layan orang-orang bengap ni..." selamba je dia balas lalu blah daripada aku yang berada kat luar kelas lepas kelas agama tamat.

Agak-agak dalam 10 meter dia kat belakang aku, aku jerit..............

"USTAZAHHHH!!!! LEPAS SAYA GRAD NANTI, SAYA NAK NGORAT USTAZAH!!!"

"OK!! SAYA TUNGGU!!!" dia jerit.

Semua pelajar yang ada kat situ jeling kat aku...
Mesti diorang cakap

'Mangkuk hayun punya budakkkkkkk...'

Ye yeeeee... aku tau, aku mangkuk hayun, mangkuk jamban. Lantak pi laaaa, janji aku dah crush tak hingat kat ustazah Haryati tu...

Itulah Ustazah Haryati...The 1st lady yang aku pernah crush. Betul cakap orang, bila jatuh cinta ni, jiwa kita akan lebih bersemangat. Elok je semester 3 aku tak kantoi sebarang paper. Siap paper yang aku repeat pun boleh pass dengan cemerlang. Semester demi semester berlalu, dan akhirnya aku grad on time.

Masa last semester tu, aku kasi satu kad dekat ustazah.
"Ustazah... ni last semester saya. Kalau saya grad, izinkan saya ngorat ustazah ye... Ni number phone saya... 016543558... Jangan lupa call..." haaaaaa number DIGI tu....ALWAYS THE SMARTER CHOICE. Panggilan murah walaupun berlainan line dan liputan seluruh kawasan.... Hehehehehe...Iklan kejap...

Macam tu la aku  tulis.

Hampehhhh... Memang hampeh sehampehnyaaaaa.... Aku dah siap sambung degree kat Shah Alam dah. Takde pun ustazah tu call. Bertahun lamanya aku pakai number phone tu, tapi tak pernah-pernah pun ustazah Haryati nak call aku. Ustazahhhh!!!! U break my heart!!!

Tahun 2006, genap aku berumur 24 tahun. Dah bekerja dekat USM sebagai tutor. And still aku pakai nombor phone DIGI yang sama seperti nombor yang aku kasi kat ustazah Haryati.Masih takde terima panggilan atau sms daripada ustazah Haryati. Memang sunyi jerasa... Ye laaa, takde teman. Aku pun takde langsung berkenan kat mana-mana awek walaupun kat USM ni berlambak jeeeee awek-awek hot. Tapi hot lagi ustazah Haryati.

Satu hari, aku terima satu kad. Ada satu kad bersampul pink diletakkan kat tingkap cermin depan keretaaku. Aku ambil kad tu dan aku masuk dalam kereta lalu aku buka sampul tu....

"Hi Encik Razif. Ni Linda ni kelas B. Just nak cakap, take care and hapi always... I always think of you..."

Dalam sampul tu gak ada beberapa keping gambar aku dalam keadaan kandid. Bila masa minah ni tangkap gambar aku ntah... Haiiiiiiiiihhh...

Linda yeeee???Linda?????????? Kelas B?????? Hmmmmmmmmmmmm... kelas B yeee... HAAAAAAA????!!!Wat Da Tuuuttt?????!!! Linda gemokkkk, suka ponteng, and malas buat assignment tu???!!! Oh tidakkkkkkk!!!

Apakah budak Linda ni syok kat aku.. Mampossssssss...

Tahun 2011, cuba teka umur aku berapa??? Korang kira la sendiri...

Pertengahan 2011, semester baru buka, so aku tengok student-student aku yang baru dalam kelas aku...

CISSSSSS.... takde muka lain ke nak repeat paper?????????? LINDA LAGI........... Haihhhhhhhhhhhhh...

Ya Allah Ya Tuhanku... Engkau bukakan la pintu hati si Linda ni supaya tak kantoi lagi paper ekonomi lagi... Aku tak nak jadi tutor dia lagi dahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh!!!!!! Amin... Aminnnn... Ya Rabbal A'alamin....

Baru la aku tau, macam mana Ustazah Haryati dengan aku dulu. Dulu aku repeat paper kelas Ustazah Haryati  3 kali berturut-turut sebab aku suka kat dia and aku nak ngorat dia. No wonder la, Ustazah Haryati izinkan aku ngorat dia, supaya aku cepat-cepat grad. Rupanya dia nak halau aku dari hidup diaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa..... Cissssssssss!!!!!!

Hari ni, 12 Ogos 2011. Aku dapat sms dari unknown number... Number DIGI.... ALWAYS THE SMARTER CHOICE...Hehehehehehe... Iklan lagi...

"Assalamualaikum....  : )"

"Waalaikumsalam... who is this???" aku reply...

"Linda ni... Your student...hehehehehehehe...."

LINDA?????????????? TIDAKKKKKKKKKK!!!!!!!!!!! MANA DIA DAPAT NUMBER AKU????!!!


Cerita ni kak cik petik dari blog kisah cinta nasi lemak . Saja suka-suka. Sebab kelakar sangat cerita ni..Haha.