Tuesday, 11 March 2014

Review : Saya Tunggu Awak



Saya Tunggu Awak ialah tajuk sebuah novel. Kalau kak cik jumpa buku ni dekat rak buku di kedai buku, memang confirm tak beli. Confirm! Tajuk dia cliche sangat. Macam tajuk orang-orang muda remaja je. Hehe. (Walaupun kak cik still lagi remaja). it's not my taste lah! Kak cik lebih tertarik dengan tajuk-tajuk yang klasik, bersastera, dan ada 1001 persoalan di sebalik tajuk tu. 

Tetapi, dalam 2-3 bulan ni ramai sangat kawan-kawan kak cik baca novel 'Saya Tunggu Awak' (STA) ni. Best sangat ke? Sampai bawa ke kelas? Siap gelak-gelak lagi. Buku kulit buku pun hampir tergulung sebab banyak sangat bertukar tangan. 

Awal-awal semester, kak cik teringin nak baca buku ringan-ringan. Awal semester kan! Nak relaks-relaks dulu. Nanti dah dapat assignment baru kita baca bahan-bahan yang berat. Jadi kak cik mencari-cari buku yang sesuai untuk dibaca. Bahan bacaan yang ringan, urm...novel lah jawapannya. 

Suatu hari kak cik berkunjung ke bilik seorang akak senior yang juga pemilik novel tersebut. Di atas mejanya ada novel tersebut.

Kak cik : Akak, best ke novel ni? Saya tengok ramai orang baca. 

Akak Senior : Ya Allah, Azimah. Best sangat. Macam sesuailah dengan kehidupan kita kan. Kita kan nak jadi ustazah. Cerita ni pasal kehidupan seorang ustazah.

Kak cik : Ohhh, Nak pinjam, boleh?

Jadi awal-awal pagi tu kak cik dah start baca. First page. Menarik. Second page, lagi menarik. Kita macam tak sabar-sabar nak tahu apa cerita helaian seterusnya. And for the first time kak cik tahan diri dari buka helaian terakhir untuk tahu ending nya. Sebab kak cik betul-betul nak enjoy cerita tu. Betul-betul nak menghayati. Betul-betul nak menjiwai! 

Lenguh duduk, berbaring. Penat berbaring, meniarap. Sambil makan pun kak cik baca novel tu. Hanya berhenti waktu solat sahaja. Iyalah, di belakang ramai lagi yang Q nak baca kan. Kenalah bertimbang rasa.

Apa yang dapat kak cik katakan untuk novel ini, masyaAllah, SubhanaLLAH, Allahuakbar. Mesejnya sampai ke hati. Kalau nak difilemkan pun kak cik teruja nak teonton.

Kak cik sangat puji penulis STA. Kalau nak dihuraikan memang banyak. Antaranya bagi kak cik penulisnya sangat kreatif. Di dalam novel tersebut, beliau menceritakan tentang kehidupan seseorang yang bertitle 'ustazah' yang belum pernah diceritakan oleh penulis lain lagi.. Kalau dalam novel itu nama ustazahnya Ustazah Hanna Mardhiah.

Kebiasaan dalam novel-novel lain, kehidupan sebagai seorang ustazah ini digambarkan totally perfect. Santunnya, bicaranya, malah rumah tangganya pun diceritakan sebagai keluarga yang paling bahagia, sempurna dan menjadi idaman setiap orang. Akan tetapi ada masyarakat yang tak tahu kehidupan sebenar seorang ustazah.

Kehidupan seorang ustazah ini macam mana? Ya, seorang ustazah itu, walaupun selalu dipandang tinggi masyarakat, menjadi tempat rujukan dia juga tidak terlepas dari ditimpa ujian terutamanya UJIAN HATI. Mengapa? Kadang-kadang iman seorang ustazah juga goyah apabila ujian datang bertubi-tubi. Kadang-kadang mahu mengambil jalan yang singkat untuk lari dari ujian.

Seorang ustazah itu...Walaupun dia seorang agamawan, ilmunya tinggi, bertudung labuh,..namun dia tetap insan biasa. Dan kak cik cukup takut sekali jika kak cik menjadi salah seorang 'ustazah yang menjadi fitnah kepada agama'. Kak cik takut jika hanya kerana kak cik buat salah, maka orang lain yang bergelar ustazah juga turut dipandang serong. Na'uzubillah.

Tapi Ustazah Hanna Mardhiah seorang yang berwawasan dan berfikiran jauh. Dia akan fikir betul-betul tentang baik dan buruk sesuatu keputusan yang diambil. Dan tidak lupa juga beristikharah!

Selepas membaca novel ini. Hati kecil ini terdetik. "Tak lama lagi aku juga akan bergelar ustazah. Aku nak jadi seorang ustazah sesolehah Hanna Mardhiah. Kalau tidak, layakkah tanganku dikucup oleh anak-anak muridku nanti?"

Kenangan kak cik dengan novel ini, kak cik menangis semahunya ketika bab Hanna Mardhiah menahan sakit ingin melahirkan anak kembarnya. Suami tiada di sisi. Hanya Allah tempat bergantung. Kak cik jadi teringat pada kata-kata emak. "Orang perempuan yang ada pengalaman bersalin, sabarnya lebih tinggi dari orang yang tidak berpeluang bersalin. Sebab dia tahu sakit bersalin itu sakit yang teramat. Jadi dia bersabar. Jika Allah uji dia dengan sakit-sakit yang lain, apalah sangat sakit itu jika nak dibandingkan dengan sakit bersalin".

Novel ini sarat dengan ilmu. Wataknya seolah-olah hidup. Macam dekat je dengan kita. Macam ada kat sebelah je.( Okay, itu dah lebih). Tapi, ahh, macam tu lah rasanya. Tak tahu nak cakap macam mana.

Satu lagi yang menariknya tentang novel ini, setiap kali habis satu-satu bab akan diakhiri dengan ayat al-Quran yang membuatkan kita akan berfikir semula...

Habis saje membaca, cepat-cepat kak cik google. Google tentang apa? Sudah tentu tentang penulisnya! 

Buat Bonda Nor, saya dah jadi peminat bonda Nor! Hehe. Memandangkan kita menetap di satu negeri yang sama, saya harap suatu hari nanti kita dapat berjumpa. Face to face!. (Masih berbaki 2 tahun setengah lagi kak cik berada di sini, insyaAllah).

Moga Bonda Nor terus diberi nikmat kesihatan, masa lapang dan ilham yang mencurah-curah untuk menulis novel yang sebaik dan sebagus ini lagi! 

"Dalam dunia ini tidak ada istilah kebetulan. Setiap perkara yang berlaku menjadi asbab kepada perkara yang lain pula"~ Ustazah Hanna Mardhiah.

Novel Saya Tunggu Awak,
 totally recomended !!!

*Tak sabar nak dapat BB1M. Nak beli novel ini untuk simpanan sendiri.. ^_^

*Psss.... setelah di google-google, Bonda Nor ini orangnya sangat cantik! Ingin mengenalinya dengan lebih dekat lagi.. :-)

*Dont judge book by it's cover... ;-)

*Dah lama entre ni terperuk dalam draft, akhirnya hari ni di publish juga.

Friday, 7 March 2014

Rahsia Diciptakan Langit


Allah tidak menciptakan sesuatu itu sia-sia. Pasti ada faedahnya. Contohnya seperti langit. Eh, langit pun ada manfaatnya? Ya, pasti! Berikut merupakan 10 rahsia Allah ciptakan langit :

1) Mengurangkan rasa sedih.
2) Mengurangka  keraguan.
3) Menghilangkan rasa takut.
4) Mengingatkan kewujudan Allah.
5) Menumbuhkan rasa ta'zim Allah.
6) Menghilangkan fikiran yang buruk.
7) Mengubati penyakit hitam.
8) Mententeramkan orang yang rindu.
9) Mententeramkan orang yang cinta kepada Allah.
10) Menetapkan kiblat orang yang berdoa.

See? Betulkan? Selama ini kita tak pernah terfikir pun walaupun kita pernah laluinya. Contohnya kita teringat kat buah hati, kita akan pandang langit. Sambil air mana menitis, dalam hati kita berkata "Walaupun kita terpisah beribu batu, namun kita berada di bawah langit yang sama"...chewah! Haha...

"Maka, nikmat Tuhanmu yang manakah yang ingin kau dustakan?"

10 rahsia tersebut bersumberkan dari buku Asrar Khalqil Makhluk (Rahsia-rahsia diciptakan mahluk) karangan imam al-Ghazali..

Dalam buku tersebut, ada banyak lagi rahsia Allah menciptakan mahkluknya. Antaranya bulan, bintang, matahari, burung dan banyak lagi...

Wanita Syurga Bidadari Dunia (WaSuBiDu)

Keanggunan yang terpancar darimu muslimah,
Ketegasan jiwamu perisai nan indah,
Kau hadirkan pesona,
Malu berbalut takwa,
Laksana syurga di dunia.

Keteguhan hatimu oh wanita muslimah,
Ketangguhkan dirimu yang terbingkai solehah,
Perhiasan dunia,
Tunduk pada yang kuasa,
Sejukmu mententeramkan jiwa,

Engkau wanita syurga,
Bidadari dunia,
Kehormatan kau jaga,
Dengan penuh cinta,

Engkau wanita syurga,
Bak permata berharga,
Berbinar indah dalam kesucian jiwa

 

Tuesday, 4 March 2014

Talk Show : Aku Ada Wali


Dah nampak iklan di atas? Ampun...ampun...dah lama kak cik nak share kat sini..Tapi lupa...Huhu... Berlaku kecairan maklumat kat sini....Dah tak sepekat yang disampaikan oleh ustazah Fatimah Syarha...

Tatkala kali pertama saya melihatnya, depan mata, live...SubhaLLah...Comel sangat..Cantik... Sopan...Ah, segalanya lah. Jauh di sudut hati ini, aku nak jadi sesopan dia...Biarpun tak cantik, asal sejuk mata orang yang memandang... :-)

Ustazah datang bersama suami tercinta iaitu Dr Farhan Hadi. Hanya mereka berdua yang mengendalikan pentas. Dah nama pun talk show kan. Hehe..

Okay, kak cik tak nak intro panjang-panjang. Jom kita tengok apa yang Ustazah Fatimah Syarha kongsikan pada malam tersebut.

*Maaf ya, kak cik hanya letakkan point... Dah tak mampu nak huraikan panjang lebar. :-p

******

Topik cinta adalah topik yang sangat penting dan sentiasa evergreen. Dan kita perlu mempelajarinya. Ya, belajar tentang cinta. Belajar tentang hati. Kerana apabila kita belajar, kita dapat ilmu. Dan ilmu itu membebaskan kita dari penyakit bodoh. 

Nota Cinta 1

Cinta nombor 1 - Cinta pada yang SATU (Allah)

*Jatuh cinta memang boleh, ia fitrah. Di luar kawal kuasa manusia. Tapi letakkan cinta kepada Allah itu yang paling utama. 

*Cinta ini ada 3 jenis
1) Cinta Agung (Allah)
2) Cinta pertengahan (berlandaskan syariat)
3) Cinta hina (berlandaskan nafsu)

Nota Cinta 2

"Begin with the end in the mind"

Huh, macam mana tu? Dah begin, tetibe nak end pula? Okay, 'end' di sini bermaksud matlamat kita dihujung perhubungan itu. Biar jelas. Supaya jalan menuju ke matlamat itu lebih cerah.

Nota Cinta 3

Dapat Allah lebih beruntung dari segalanya.

*Jangan sedih kalau kita gagal merebut cinta manusia. Sebab Cinta Allah itu lebih penting dari segalanya. Dan, once kita dapat perhatian Allah, insyaAllah, perhatian Allah juga berjaya kita rembat. Hehe. Analoginya, kalau kita kejar akhirat, insyaAllah dunia akan mengejar kita. Tapi kalau kita kejar dunia, belum tentu lagi akhirat juga dapat kita kejar.

Nota Cinta 4

Cinta Ibu bapa menghantar kepada cinta utama

Cinta utama itu apa tadi? Cinta kepada Allah kan? Pernah dengar hadis Rasulullah "Keredhaan Allah itu terletak kepada keredhaan kedua ibu bapa".

Jadi untuk mendapat keredhaan Allah dalam percintaan kita ini, pastikan dahulu kita mendapat restu ibu bapa. Pandangan mereka itu penting. Sebab tak ada mak ayah yang nak anak dia kawan dengan orang sebarangan

Nota cinta 5

Bijak memilih.

Bila ada 2,3,4 atau 10 sekalipun pilihan pasangan kita, macam mana nak pilih? How? Sudah tentu dengan solat istikharah. Dan jangan lupa musyawarah bersama ibu bapa. :-)

Kenapa dalam Islam ada konsep akhirat? Sebab Allah nak kita fikir kepada setiap kesan dan akibat kepada perbuatan yang kita dah lakukan. Begitu juga dalam memilih pasangan. Fikir betul-betul sebelum membuat pilihan.

Nota cinta 6

Celikkan cinta yang buta

Nota cinta 7

Kudrat Manusia itu terbatas. Jadi bergantunglah kepada Allah. Kita tidak mampu meramal apa yang bakal berlaku pada masa hadapan. You do the best, and Allah will do the rest.

**Maaf kalau nota-nota cinta di atas tidak membantu. Sebab dah lama kan? Jadi kak cik pun dah tak ingat. Hanya menyalin semula apa yang terdapat dalam buku nota.

**Ada input yang tak sempat nak salin. Sebab asyik melihat Ustazah Fatimah Syarha yang sungguh ayu...Hehe..

Okay, di sini kak cik nak kongsi rakaman pada malam tersebut. Selamat menonton.

Monday, 3 March 2014

Saya bersyukur saya tak cantik

Pertama sekali kak cik nak betulkan dulu tajuk di atas. "Saya bersyukur saya tak cantik". Ini bukan bermakna kak cik menafikan kehebatan Allah swt. Sesungguhnya Allah cipta kita semua adalah sebaik-baik kejadian. So, jangan sesekali di sini kita mengatakan 'kenapa Allah cipta aku sedemikian? Kenapa wajah aku hodoh? Kenapa aku tak cantik macam Nealofa?'



Istilah "tak cantik" di sini adalah pada pandangan manusia. Ada orang cakap : "eee, muka kau berjerawat!".. "Eee, hang ni gemuk la"....."Eeee, hang ni dah la hitam...legam pulak"..... orang-orang macam ini memang membuatkan kaki kak cik terasa ringan untuk 'kick butt' walaupun bukan dia kata kat kak cik. Tapi, sebagai orang yang ada rasa perikemanusiaan, terasa sama. Ibarat cubit peha kanan, peha kiri pun terasa. Siapa dia nak mengata orang lain?

Di sekolah dulu pun, kak cik tak terkecuali dilontarkan dengan kata-kata kesat macam itu. Tambah-tambah kalau bersekolah dengan budak lelaki. Suka-suka hati je dia nak kata kita macam itu. Tapi, kak cik cool je. Malas nak layan. Lagi melayan, lagi galak pulak dia mengejek.



Walaupun, kadang-kadang ada juga terbit jauh di sudut hati "aku pun nak cantik macam depa...kalau cantik dapat ramai kawan...ramai orang suka"...

Tapi, semakin besar semakin kita mengerti. Dan kak cik tak percaya pada istilah "Orang cantik ramai kawan!".. itu sama sekali tidak benar. Mungkin ada orang berkawan dengannya sebab ada udang di sebalik batu.

Sebab dalam dunia ini ada 3 benda kita tidak boleh beli dengan wang !
1) Tidur yang lena.
2) Kawan yang ikhlas
3) Maaf, tak ingat
*sumber, radio sinar f.m.

Lagipun Rasulullah dah memberi kita beberapa garis panduan macam mana nak eratkan silaturrahim a.k.a nak orang suka berkawan dengan kita a.k.a nak ramaikan kawan.

1) Sebarkan salam


2) Memberi orang lain makan


"Telah menceritakan kepada kami 'Amru bin Khalid berkata, telah menceritakan kepada kami al-Laits dari Yazid dari Abu al-Khair dari Abdullah bin 'Amru ; ada seseorang yang bertanya kepada Nabi s.a.w, "Islam manakah  yang paling baik?" Nabi s.a.w menjawab : "Kamu memberi makan, mengucapkan salam kepada orang yang kamu kenal dan yang tidak kamu kenal".

psss... pernah ke korang tak suka kepada orang yang beri korang makan hatta sekeping biskut oreo?

3) Solat malam.


Untuk solat malam ini, Kak cik pernah mendengar di radio . kak cik minta maaf kerana kak cik cuba mencari dalil, tetapi tak jumpa. Ampun.

Tetapi di pendekkan cerita, kita tengok orang-orang soleh, mereka bangun malam untuk bersolat tahajud. Pernah ke mereka dibenci keluarga mahupun masyarakat? Kalau hubungannya dengan Allah dijaga, sudah tentu hubungannya dengan manusia pun OK!. Contoh paling terdekat TGNA a.ka Tuan Guru Nik  Aziz, dia sentiasa dihormati kawan mahupun lawan. Dan kak cik yang tak pernah jumpa dia face to face ni pun rasa sayang padanya. Bukan kerana dia ulama'. Tapi entah, setiap kali melihat gambarnya, terbit rasa sayu dan sayang jauh di sudut hati yang paling dalam.

Okay, itu panduan-panduan yang disyorkan Rasulullah.

Sekarang kak cik nak kongsi kenapa kak cik rasa bersyukur kerana tak cantik khususnya gemuk.

Pertama : Amalkan gaya hidup sihat.


Kita tahu kita gemuk, justeru kita lebih 'sedar diri' nak amalkan gaya hidup yang sihat. Kita akan bersenam setiap hari. Sebab orang kurus selalu perasan mereka sihat sebab perut kempis. Tetapi tak semua orang kurus itu sihat dan tak semestinya orang yang perut besar itu berpenyakit.

Kedua : Safe Bajet.


Setiap kali ke bandar, jarang sekali kak cik berbelanja untuk pakaian. Sebab kak cik tahu, tak ada baju yang sesuai dengan saiz badan kak cik. Kalau ada pun, tak sesuai. Singkat, ada shape, tangan senteng dan sebagainya. Jadi di situ kita safe bajet. :-) Berbanding orang yang ada saiz bajunya di mana-mana butik. Kalau cantik dan mengikut kreteria, mesti beli.

Dan dari situ, kak cik belajar menjahit. Sebab bila kita jahit sendiri, kita rasa puas. Kita boleh buat baju yang patuh syariat. :-)

Ketiga : Jaga hati.


Kita tahu kita tak cantik. Dan jarang orang lelaki suka pada orang yang tak cantik. Walaupun semua orang tahu yang penting itu hati bukan rupa. Tapi, lazimnya orang akan pandang fizikal dulu, baru ke hati. 

Justeru, kak cik tak perlu nak rasa 'perasan' atau syok sendiri kononnya "Eh, dia layan aku baik je, dia suka aku ke?"....haha...mustahil lah jawapannya.

Jadi, secara automatiknya kita terjaga hati....

Dan selalulah ingatkan diri, kalau suatu hari nanti kita ditakdirkan kurus, cantik, gebu, tak berjerawat, bijak, kaya, dan sebagainya, kita masih lagi menjadi seperti diri kita yang sekarang. :-)

peace :-)

Saturday, 1 March 2014

Kenapa eh?

Kenapa eh? Dalam dunia ini kak cik wonder sangat tentang dua perkara. Dan kak cik tak faham kenapa diorang buat benda itu? Apa yang diorang fikir sebenarnya ya?

First. Makan tak habis.

Pernah dengar tak ukur baju di badan sendiri? Kalau dah tahu kita ni jenis makan sedikit, tak payah la gatal tangan nak cedok nasi banyak-banyak. Mungkin ada yang kata "Sama je harga ambil sikit ke banyak. Baik ambil banyak. Jimat".

Jimat, jimat jugak. Tapi jangan sampai membazir. Kalau tak habis, berilah pada orang lain. Ker, korang takut budak laki cakap korang ini gelojoh? Makan nasi sampai licin pinggan? Tapi please lah, cakap kat  budak laki tu, "Kitorang amalkan sunnah Nabi kot, orang yang membazir tu kawan syaitan tau!". Kak cik confirm, mesti dia tersentap.

Tambahan pula, kalau pergi ke kenduri atau jamuan. Almaklumlah makan free kan. Semua jenis makanan nak dicuba. Tak salah kalau nak cuba. Tapi ambillah sekadar mampu. Yang paling penting ingat orang belakang. Jangan nak melahap seorang diri sahaja!

Itu satu hal. No wonder la, manusia akan tamak benda itu free atau percuma. Tapi ada yang lebih pusing kepala, bila benda itu berbayar tetapi dia masih tamak. Beli makanan untuk diri sendiri, tetapi senduk nasi dan lauk untuk 3 orang makan. Sudahnya tak habis. Lalu ditinggalkan di atas meja makan. Akhirnya waiter ambik pinggan dan kais sisa yang tak habis tu ke dalam tong sampah.

Pelik tak manusia ini?


Mungkin kita hidup mewah sejak dari kecil. Nak kata kaya itu tidaklah. Cuma mungkin kita tak pernah rasa kebuluran lagi. Pendek kata, kak cik tak pernah lagi dengar cerita ada rakyat Malaysia yang mati kebuluran seperti di afrika sana. Yang kak cik pernah dengar rakyat Malaysia bazir 930 tan makanan SEHARI, bersamaan 93,000 unit beg beras 10 kilogram!!! Dahsyat tak kita? 

Kat sini kak cik nak bagi satu tips macam mana nak ambil makanan ala kadar. Guna pinggan kecil! Bila pinggan kecil, kita lebih cenderung ambil makanan sikit. Habis sepinggan tapi masih lapar lagi? Silakan ambil, tidak ada orang nak marah. Yang orang marah bila makanan tak habis.


Agaknya bila dah jadi macam ini, baru kita belajar erti syukur dengan apa yang ada.

Second : Sidai baju tak guna penyepit.


 Yang ini satu lagi masalah manusia kat muka bumi ini tambah-tambah yang tinggal di asrama. Tak kisahlah sama ada budak sekolah mahupun pelajar IPT. Kadang-kadang kak cik tertanya, kenapa eh diorang sidai baju tapi tak letak penyepit? Sekarang kan musim berangin. Kalau tak berangin pun, diorang tak takut ke kain itu jatuh, then terkena tahi kucing kat bawah? Kan dah jadi satu kerja baru pulak nak kena basuh balik baju itu.


Sekali, dua kali jatuh, boleh la orang tolong angkatkan. Tapi kalau dah berkali-kali, ah, lantak kau lah!

Tolong jawba persoalan ini.. Kenapa eh?