Saturday, 19 April 2014

Guru itu part 2

Bismillahirrahmanirrahim.

Urm... actually tak tahu nak mula dari mana. Haish...

*Tarik nafas...hembus

Okay, jom kita tengok ada apa atas meja study kak cik...


Atas meja study kak cik ada satu sudut. Sudut gambar-gambar orang tersayang. Yang dalam frame ada gambar ramai-ramai tu gambar family kak cik. Gambar di atasnya pula gambar bersama guru kesayangan kak cik. Lebih tepat, ustazah kesayangan.

Kali ini, kak cik nak bercerita tentang ustazah kesayangan tersebut. Tapi kak cik tak nak cerita macam mana dia hadir dalam hidup ini. Yang itu awak-awak semua boleh baca di sini (guru itu)...Seriously, kak cik tak banyak kenangan dengan dia. Tapi, kenangan yang ada ini akan kak cik semat betul-betul dalam hati.

Semenjak hari pertama kak cik kepit gambar itu di situ, seorang demi seorang tetamu yang hadir ke bilik akan berkata :

"Eh, samalah muka azimah dengan mak azimah"

"Eh, ni gambar emak azimah ke? Sama lah muka!"

"Ooo, ni emak azimah ke? Sama!"

Hehe...kak cik tergelak. Ya, beliau memang bonda saya! Bonda kami semua. Sebab dia selalu panggil kami anakanda. :-)

Kenapa ustazah begitu istimewa sekali di mata kak cik? Bukan kerana kak cik tak sayang atau tak cinta kepada guru-guru lain. Tapi...ah, entahlah, ustazah yang seorang ini sungguh istimewa. Jujurnya, kak cik tak berani nak bergurau lebih-lebih dengan dia. Bukan kerana dia garang. Malah tak pernah pun dengar dia meninggikan suara. Langsung! (Mungkin sebab kami budak baik. Jadi ustazah tak pernah marah..hehe)..Mungkin kerana rasa hormat kita padanya. Tapi, bila bersamanya getaran jantung itu berbeda... kadang-kadang terfikir, dah macam orang jatuh cinta aku ni. Tapi memang! Memang aku jatuh cinta pandang pertama pada ustazah itu.

Berkesempatan menjadi anak didiknya 'officially' selama sebulan, berkesempatan berada di bawah naungannya sebagai PK HEM selama setahun, kenangan apa lah sangat yang dapat kak cik kumpul. Tapi, kenangan bergambar di atas bersamanya sungguh istimewa. 

Bila dah keluar sekolah, kak cik teringin sekali nak keep in touch bersama ustazah. Tapi diri ini tak tahu nak mula dari mana. Malu...

Hanya mampu bertanya khabar tentangnya melalui rakan-rakan dan guru-guru yang lain. :-)

Suatu hari kak cik dapat satu mesej dari ustazah di facebook. Terkejut bukan kepalang. Tahu apa yang ustazah tulis?Bacalah!


**pada hemat kak cik, mungkin ustazah dah baca apa yang kak cik tulis tentangnya di blog beberapa tahun lalu. Tentang amanat terakhir sebelum beliau berpindah sekolah.

Pernah juga di tengah malam, ustazah hantar mesej lagi...


Huhu....pernah terdetik di hati ini, kalau ditakdirkan suatu hari nanti kak cik diberi kesempatan memiliki anak perempuan, akan kunamakan dia FARISHANA. Moga dia memiliki akhlak sehebat Ustazah Farishana... :-)

Sebenarnya hari ini hari lahir Ustazah. Tak ada yang mampu kak cik berikan melainkan sebaris doa.

"Moga ustazah sekeluarga senantiasa di bawah rahmat Allah. Moga umur yang telah berlalu dan masih berbaki diberkatiNya"

~Salam rindu dari negeri pesisir pantai

Penyu bukan sebarang penyu,
Penyu ayu di timur sana,
Rindu bukan sebarang rindu,
Rindu beserta sekalung doa.

*Ustazah pernah pesan, kalau tiba-tiba rasa nak buat jahat, bisikkan pada hatimu "inni akhafullah" (sesungguhnya aku takutkan Allah) . Pasti tubuhmu bergetar hebat. ;-)

Thursday, 17 April 2014

Sharing is caring : online ticket & minyak rambut

Hi guys. Alhamdulillah.. Baru mampu bernafas setelah hampir 3 minggu berhempas pulas menyiapkan assignment yang setinggi gunung ditambah pula laporan Pengalaman Berasaskan Sekolas (PBS). Alhamdulillah atas nikmat sihat dan masa lapang serta ilham... (dah macam menulis refleksi pulak.Hiks).

Okay, sedikit masa ini kak cik ingin berkongsi beberapa perkara yang kak cik teringin nak kongsi dengan korang. 

First baru-baru ini kak cik terdesak sangat nak balik kampung. Why? Tak de lah terdesak sangat. Saja diri ini tergedik-gedik nak tengok bunga 'sakura' yang sedang lebat nun di Kedah sana. *Padahal balik dah tak ada bunganya. Tinggal tongkol je. yang ada cuma bunga lalang belakang rumah. Haha..

Okay, dalam keadaan terdesak macam tu, mana nak siapkan assignment yang berbaki, mana nak keluar beli tiket lagi, dah kalau keluar nak kena sewa kereta, kalau sewa kereta nak kena isi minyak dan bayar sewa, minimum isi minyak RM5, minimum sewa kereta sejam RM6, kalau keluar ke bandar tak mungkin sejam je, at least 2 jam, so semua tu pakai duit tau. 

*Actually, kak cik malu nak cakap dekat cashier, "akak/abang, saya nak isi minyak kereta RM5"...huhu..RM5 tu macam standard motor je.

So, kak cik teringat ada seorang akak ni pernah ajar cara nak tempah tiket bas online. Very easy. Korang ingat kapal terbang je boleh tempah online? Hehe..

Kalau tak percaya, cubalah. Klik link ni.

Dia akan keluar macam ni.


Scroll bawah sikit, kita ada banyak pilihan bas. Kliklah bas mana korang suka. Tapi tak semua bas akan lalu atau pergi ke tempat yang korang nak tuju. Pandai-pandai la pilih.

 Pilihan bas sepanjang kak cik berada 3 tahun di bumi penyu ni adalah SP Bumi...:-)

Tapi, setiap bas akan ada online charge. Lepas tu ada charge online banking pulak. Tapi totally tak lebih dari RM6. Kak cik excited dengan kemudahan ni, kemudian cerita pada kawan-kawan. Tahu apa reaksi mereka?

=_=" Mahalnya

What? Mahal? daripada awak nak sewa kereta RM6, isi minyak RM5, drive 30-45 minit ke bandar semata-mata nak beli tiket awak still cakap mahal? Tempahan ni boleh selesai dalam masa kurang 5 minit dan pembelian boleh dibuat sambil meniarap di atas katil ! Awak still cakap mahal dan tak berbaloi...Hurmm..what ever.

For me, jimat masa, tenaga dan very economic.

Second, bila dah balik kampung, mandi-mandi, basuh rambut, kak cik letak minyak rambut yang ada dalam almari emak. Memang kak cik suka letak minyak rambut sebab rambut lebih rapi dan tak mudah gugur kalau kita sikat. 

And you know what? For the first time, kak cik suka membelai-belai rambut sendiri...haha...i have found my new hobby. Sebab rambut jadi lembut sangat. Bak sutera..(okay, itu dah lebih). Kejap-kejap nak pegang rambut. Kejap-kejap nak cium rambut. Oh ya, minyak rambut tu jugak wangi!

Minyak rambut yang kak cik maksudkan itu adalah minyak zaitun jenama A'laisyah. :-)


Yang penting selamat, suci, murni serta terdapat logo halal jakim... :-)

Oh ya, minyak rambut ni tak jumpa lagi cara nak beli online. Tetapi boleh didapati di pasaraya-pasaraya berdekatan dengan anda... ;-) hehe

Thursday, 3 April 2014

Aku rindu kamu


Buat kesekelian kalinya,
Aku ingin berjumpa denganmu,
Namun aku tahu ia mustahil,
Aku ingin memelukmu,
Walau cuma di alam mimpi,
Maka, ada ketika aku memejamkan mata,
Terpaksa,
Dengan harapan,
Kau hadir dalam mindaku,
Maka,
Aku dapat meenatap wajah tuamu,
Memelukmu penuh kerinduan..

:'(

I miss you so much...

Arjuna Beta ~ Fynn Jamal

Dalam kesibukkan membuat assignment dan laporan, tak kira, kak cik nak share jugak apa yang kak cik rasa sekarang.

Kak cik selalu terkebelakang berbanding orang lain dalam hal-hal hiburan tanah air tak kisah la version islamik ke rock ke atau apa-apa. Maklumlah, kak cik hanya dengar radio klasik nasional je...ekeke...

Baru-baru ni, ketika di dalam kelas, kawan kak cik ada memasang satu lagu. Tajuknya 'Arjuna Beta'. Tapi kak cik tak berminat pun nak dengar. Sebab tajuknya macam ewww...ni mesti pasal boyfriend ni...

Satu malam, kak cik cuba google lirik lagu tersebut beserta muziknya. First time dengar, ditambah lagi dengan penghayatan liriknya, oh mayyyy.... ada cecair jernih menitis di kiri dan kanan pipi. Sangat tersentuh sanubari ini. Baru seminggu berjauhan dengan mak, dah start home sickk.... :'(

2,3,4,5 kali ulang lagu tuh, ish, ini tak boleh jadi. Terus google tentang penulis dan penyanyi lagu tersebut. dan..

inilah gerangan orangnya. Comel kan? hehe

Ternyata, Arjuna Beta adalah lagu tentang rasa hati seorang ibu kepada anaknya. Kak cik yakin, semua emak di dunia punya hati dan harapan yang sama. 


Membaca sekilas lalu blog kak fynn, sungguh diri ini telah jatuh cinta padamu. Semua kak cik dah follow. Dari facebook, instagram kak fynn sendiri sehinggalah ke suaminya sehinggalah ke ibu mertuanya! Haha..fanatik tak?

Dan tak lupa juga. Kak cik dah click 'add favorite' pada blog kak fynn. Sebab tak boleh nak menghayati setiap tulisannya sekarang. Perlu siapkan assignment terlebih dahulu, baru boleh marathon membaca blog kak fynn..Hehe..

Kak cik suka gaya tulisannya. Slamba tetapi berbahasa. Pedas tapi penuh puitis. Dan banyak juga vocab baru yang kak cik belajar ! Siapa kata penyanyi jalanan tak ada masa depan. Mereka bernyanyi kerana ingin meluahkan rasa. 

Walaupun kak cik baru kenalnya tak sampai 24 jam, ah, banyak sangat benda nak cerita. Tapi kesuntukan masa. Saya masih ada timbunan kerja kursus yang harus dibereskan. =_=''..

Jom kita dengar dan hayati lagu "Arjuna Beta"

 

**Arjuna Beta**

Takkan ku biarkan walau ribut
menyentakmu yang tidur
datang petir menyambar
jengking dan ular
bonda takkan berundur

nyamanlah arjuna beta
mimpikan yang indah saja
nanti bila kau buka mata
semua tak serupa

kan ada satu ketika kau tak tahu
mana nak pergi
jalan betul
anakanda tak jelas mata
ambil yang sarat duri

Hiduplah arjuna beta
biarkas jasad yang luka
selama Tuhanmu ada
takkan engkau tercela

Ngeri tak terbayang mata
bonda takkan ada sentiasa
nanti moga kau tak lupa
bonda memujukmu, anakanda

hiduplah arjuna beta
biarkan jasad yang luka
selama Tuhanmu ada
takkan engkau tercela

Nyamanlah arjuna beta
mimpikan yang indah saja
nanti bila kau buka mata
semua tak serupa

Arjuna yang dimaksudkan di atas adalah anak angkat kak fynn sendiri. Nama penuhnya adalah Bakti Arjuna Fitri. Urmm.. kak cik rasa umurnya sekarang ni maybe dalam lingkungan 2-3 tahun kot. I'm not too sure. :-)

Inilah gerangan si budak kecik, comei, lottey, suka senyum, suka kerut dahi, rasa nak cium pipi, dan semuanyalah.... Juna, kak cik love juna sangat-sangat...awak comel tau...hehe

Sebenarnya, semasa Juna berumur dalam 2 bulan lebih, Juna pernah dibedah dadanya, tapi atas sebab-sebab yang kak cik kurang pasti.




Sumber gambar link

"Juna, besar nanti jadi orang yang baik tau!"

dan banyak juga tulisan kak fynn yang kak cik suka. Antaranya :
"Aku bukan perempuan kuat.
Akulah perempuan yang paling lemah dalam dunia.
Paling kuat menangis.
Paling goyah dan tumbang di banyak masa.
Tapi aku ada penyakit degil.
Degil untuk kalah.
Degil untuk tewas.
Degil untuk biar jiwa tersepah.
Hari ini aku kongsikan apa yang membantu hari2 sukar aku.
Aku tak ada apa2 untuk bikin kau2 semua percaya kemujarabannya. Aku cuma ada aku sebagai bukti.
Titik tolaknya--
Kena percaya janji Tuhan seratus tujuh puluh peratus bila Dia kata "minta-- dan aku bagi".
Dan jangan sekadar minta sekali.
Kalau sungguh apa yang kita mau itu yang terbaik untuk kita--
Lambat laun sampai juga ke tangan kita.

Kalaulah tak kunjung tiba--
Ajarlah hati untuk terima yang Tuhan itu Maha Tahu.
Sesungguhnya Dia pencipta segala.
Dari yang terzahir sehingga ke yang paling dalam hati--
Dia tahu kenapa kita mahu apa yang kita mahu.

Kalau mak abah kita sanggup kerja siang malam demi anak yang mahukan sesuatu, apa lagi Tuhan yang mencipta setiap zarah yang wujud sejak azali dulu.
Dan yang penting--
Sabar dalam menunggu.
InsyaAllah,
inilah random kindness of the day aku. 
1) Demi mahukan zuriat.  
Rabbi laa tazarni fardan, wa antal khairul waarithiin.
Tuhanku, janganlah dibiarkan aku ini berseorangan, dan sesungguhnya engkaulah yang terbaik dalam memberi waris.
Wallahi, tak sempat dua bulan mengamalkan ayat ini seusai solat, kami didatangi bunda Juna yang bertanya sama ada aku sudi menjaga zuriatnya yang bakal lahir ke dunia. 
2) Demi mempermudah segala masalah.
Rabbi yassir walaa tu'assir, rabbi tammim bilkhair.
Tuhanku, permudahkanlah dan janganlah dipersulit, Tuhanku tamatkanlah dengan sebaik2nya.
Gunakanlah ayat ini di SETIAP kali datang permasalahan. Sebelum kau buat keputusan, bacakan ini, moga2 datang pertolongan dari Tuhan yang akan membantu kau dalam keserabutan dalam menghadap manusia, masalah atau apa saja.
3) Demi rezeki yang cukup asal cukup.
Wamayyattaqillah yaj'allahu makhraja. Wayarzuquhu min haithu laa yahtasibu.
Wamayyattawakkal 'alallah-- fahua hasbuhu. Innallah baalighu amrihi qad ja'alallahi kulli syai inqadra.
Dan sesiapa bertakwa kepada Allah-- diadakan Allah jalan keluar. Dan dibagi rezeki padanya dari jalan yang tak disangka2. Dan sesiapa berserah sehabis2nya pada Allah-- padanya dibagi kecukupan. Sesungguhnya telah diadakan ketentuan pada setiap sesuatu pada sesiapa yang dikehendaknya.
Amalkan ini dan kau akan rasa tenang-- Rasa tak perlu disegala2nya, cukup dengan sekadar cukup-- rasa malu untuk terlalu mahu. Kerana apa perlu semua itu, bila telah ada Tuhan di setiap jalan engkau itu.  
4) Demi meminta pertolongan. 
Ya Hayyu Ya Qayyuum, birahmatika astagheethu. Aslihli sya'li kullaha-- walaa takiluni ila nafsi-- turfata 'ainin
Wahai Tuhan Yang Maha Hidup, Wahai Tuhan Yang Maha Memasak kami,
Dengan rahmatMu aku mencari bantuan dan perlindungan, tolongi aku dalam apa yang aku kerjakan setiapnya-- dan janganlah ditinggalkan aku ini bersendirian dengan cuma diriku-- walau dalam sekelip mata cuma.
Ayat ini aku hafal apakala aku dengar kisah dari Ustaz Kazim Al-Hafiz. Dia ceritakan Rasulullah melihat Fatimah hidup dalam keadaan susah, dan dipesannya supaya Fatimah mengamalkan ayat ini sebelum baginda pulang. Bila baginda datang sekali lagi, dia dapati Fatimah masih dalam keadaan sama. Rasulullah terus menegur Fatimah "ternyata kau tidak mengamalkannya".
Buat sementara, aku hulurkan ini dulu.
Moga2 ada terlekat satu dua dalam kepala kalian semua.
Moga2 ini jariah aku sementara aku ada kesempatan menyampaikannya.
Pesan aku--
Tuhan itu Ada.
Percaya dan bukan sekadar kata.
Yakin.
Dia selalu ada untuk kita--
Tak kiralah buruk mana kita--
Tak pedulilah walau orang kata kita tak layak untuk Tuhan kita.
Tuhan itu sifatnya ADA.
Hidup seorang perempuan kan, takkan lengkap selagi dia tak kandungkan anak dari rahimnya sendiri. Seperti kata kak fynn :

"Ketakutan yang paling besar bagi seorang perempuan bukanlah kesakitan untuk melahirkan anak, tetapi ketakutan untuk tidak dapat merasa untuk melahirkan anak." =(

Okay, rasanya dah panjang kot kak cik cerita pasal kak fynn ni..hehe...jom sambung berassignment... ;-)

*Langsung BUKAN orang alim. Cuma banyak bercakap tentang baiknya Tuhan.

Donut ala IPGKDRI

Holaa!!!... Tuan-tuan dan puan-puan... Hari ni jom kita belajar buat donut pulak.... :-).... Hakikatnya, kak cik belajar banyak sangat version buat doh donut ni. Ada orang kata macam tu..Ada orang kata macam ni. Tapi tak kisah lah. Asal jadi donut, sedap di tekak, dan kenyang di perut, okay lah kan!... Kali ni kita belajar buat donut ala IPG KDRI pulak...

*Kak cik masuk kelas memasak yang yurannya RM5 satu semester !

Bahan-bahan yang diperlukan adalah :

1 kg tepung gandum
1 paket yis (11 gram)
2 sudu besar margerin
2 sudu besar susu pekat
3 cawan air (ikut kesesuaian)
1 biji telur

Caranya?

Campak-campak je semuanya.. Tapi pesan tuan guru kami, air masukkan sedikit demi sedikit. Then, uli la sampai doh tu jadi macam ni...

Bekas jadi bersih...tak da tepung yang melekat.

Kemudian bentukkannya menjadi sebiji donut!...biasalah...ramai orang kan..sebab tu bentuknya pun bervariasi..ekeke...

Then, goreng... :-)

Bila dah siap goreng, kita boleh letak pelbagai topping. Nak chocolate ke, atau nak perisa original pun boleh. Tabur gula je.

*Istimewanya doh ni, tak perlu perap dia sampai kembang 2 kali ganda. 

*Yeay! minggu depan kelas menjahit pulak ^_^