Monday, 4 August 2014

Sharing is caring : handsock cotton

Dulu, zaman sekolah, tak pernah ada kesedaran nak pakai benda alah ni. Sebab di sekolah memang wajib pelajar perempuan buat baju tangan cekak musang. Walaupun bercekak, masih lagi tak terjamin yang aurat betul-betul tertutup rapi.

Pernah pakai sekali, masa ikut mak pergi umrah. Iyalah..Berlagak alim kan. Hehe. Bila balik ke Malaysia yang panas ni (padahal mekah lagi panas), balik kepada keadaan asal yang jahil.

Sampailah satu hari...Suatu hari di kelas 5 Amanah, Ustaz 'Fikri' masuk. Kebetulan ustaz pun pakai baju kemeja batik yang tangannya pun dicekik. Ustaz kata, 

"Okay, cuba kamu angkat tangan macam ni"

Ustaz angkat tangan tinggi-tinggi. Kami meniru.
Pastu ustaz tanya had aurat perempuan. 
Kami jawab.

Pastu ustaz tanya,
Jadi, tangan awak yang nampak tu dikira aurat tak?
Kami terdiam. Tahu kami salah.

Sejak dari itu, semua orang berubah. tapi kak cik masih sama. Rimas la pakai handsock/stongan segala. Rimas, panas, tak selesa.

Sampailah bila dah masuk UIA. Betullah orang kata, kadang-kadang persekitaran juga menjadi guru tidak rasmi kita. Bila semua orang pakai, kita jadi malu. Jadi kita pun pakai. Mula-mula pakai sebab nak ikut orang, tapi lama-lama jadi macam benda wajib. 

Kat UIA, memang selalu ada expo jual barang-barang keperluan muslimah ini. Dari situ jugaklah kak cik kenal inner tudung untuk tudung bawal yang jarang yang boleh nampak tengkuk kita bila duduk bawah panas terik.

Berbalik kepada kisah handsock, handsock pertama kak cik beli adalah di EXPO di UIA tersebut. Harganya RM8 warna pink. Rentetan daripada itu, mulalah buat banyak koleksi warna. Macam-macam harga. Rate antara serendah RM2 sehingga RM10. Bergantung kepada kualiti kain dan saiz.

Sebenarnya kak cik ni ada alahan dengan beberapa jenis handsock ni. Ada yang gatal bila pakai sebab renda di hujung. Ada yang panas, bila berpeluh cepat gatal. Ada yang naik ruam-ruam. Hurm...Banyak cubaannya bila kita nak ikut syariat ni..Hurm..

Kak cik ada jumpa satu handsock ni. Beli di mydin je. Tapi tak tahan lama. Cepat berbulu, getah loose. Bila pakai je melorot jatuh ke bawah. Beli kat mydin. Di sebabkan susah nak jumpa, bila pergi mydin je, dah habis. Tak ada. Bertahanlah sampai setahun lebih guna handsock yang berbulu tu.

Beberapa minggu sebelum raya, kak cik terjumpa iklan handsock cotton ni. Memang angan-angan nak beli handsock dan stokin baru untuk raya. Agak mahal. Tapi berbaloi. Sekitar RM10/sepasang. Tapi BERBALOI. Walaupun kain nampak tebal, tapi tak panas langsung! Tak melorot, sebab memang tak de getah pun kat hujung, so, memang tak de istilah 'getah loose' lah kan. :-)



Walaupun rasa macam mahal, tak apa. Demi auratku maruahku, apa salahnya berbelanja sekali sekala...Kak cik segan (malu) nak tempek gambar testimoni. So, gambar ni fresh dari FB penjual... Apa-apa boleh contact saudari Wani ok... :-)

No comments:

Post a Comment