Friday, 12 December 2014

Doa pembuka majlis

Wahhh... Dah lama tak update blog ya... Maaf, kak cik baru je bercuti walaupun dah 3 minggu sebenarnya... Tapi di sepanjang 3 minggu ni, jadual memang pack mengalahkan hari tak bercuti pulak... Haha..

Okay, malam ini kak cik nak cerita tentang doa pembuka majlis. Alar, doa yang selalu kita dengar masa ustaz-ustaz baca sebelum sesuatu majlis rasmi dimulakan tuu..

Kisah ni dah lama berlaku... Pada semester ketiga, kami ada kokurikulum (sebenanrnya setiap sem ada)... Dan untuk semester ini, kak cik dapat permainan badminton.... Hati ni seronoknya hanya tuhan sahaja yang tahu... Itulah satu-satunya permainan sukan outdoor yang kak cik minat dan ceburi...chewah... Dari dulu lagi kak cik suka permainan yang kita tak perlu mengejar bola, tapi bola yang akan datang pada kita contohnya seperti badminton, ping pong, tennis dan sebagainya,,

Lawan kepada permainan yang kak cik tak suka adalah permainan yang memerlukan kita mengejar bola, contohnya bola sepak, bola baling, bola jaring, hoki dan lain-lain.. Entah, malas lah nak berebut-rebut bola dengan orang lain... Ekeke... Silap-silap kak cik bermurah hati bagi bola pada pihak lawan, buat basah ketiak je nak berebut boka yang satu itu... Haha...

Okay..okay, stop cerita pasal bola, kita balik kepada tajuk utama... Semasa majlis penyampaian hadiah untuk para pemenang pertandingan... Kami semua 12 orang dan kesemuanya adalah wanita... Dua orang dari pengajian agama, selebihnya daripada unit TESL dan sejarah... Yang dari pengajian agama tu sudah tentulah kak cik dan kawan kak cik, kita bagi nama dia Ustazah Izzah. Ustazah izzah ni memang dari awal-awal lagi volunteer nak jadi pengerusi majlis, jadi silakanlah. Sedang dia berucap, tetibe kak cik dengar nama kak cik disebut untuk baca doa pembuka majlis... Waktu itu, dalam hati.... Uwaaaaaaaa.... Mana aku tahu doa pembuka majlis... Hafal pun tidak... Pasrah je masa tu pergi ke hadapan. Mula-mula baca al-fatihah, lepas tu hamdalah, selawat sikit, muqaddimah doa sikit yang selalu kita baca lepas solat tu, last sekali nak tahu kak cik baca doa apa? Doa Rabitah!! Hahah... Alar, doa yang selalu orang baca lepas baca ma'thurat tu... Lantaklah... Tak tahulah cikgu-cikgu TESL tu perasan ke tidak..huhu..diorang pun walaupun cikgu bahasa inggeris, tapi ada yang hafizah tau...T_T....hukhuk...

Kemdian, balik ke tempat duduk semula, rasa malu sangat, macam doa yang dibaca sangat tak kena dengan majlis...selalunya orang baca doanya macam lain.. Dan selalunya orang lelaki yang baca, so rasa macam tak penting nak hafal doa tu.,,

Lepas tu, hari berganti hari, minggu berganti minggu, dan semester berganti semester. Baru-baru ini family kak cik ada buat gathering keluarga... Majlisnya agak besar. Berkumpul 6 generasi semuanya.

 Ni baru sebahagian.... Kak cik generasi ke-5


salisah keluarga... Ayah dan emak yang bertungkus lumus jejak balik family... Draf jadi macam ni, kemudian hantar printing untuk dijadikan banner sebesar ruang tamu rumah..huhu...

Majlis ni, kira macam majlis separa rasmi lah kan....dan sudah tentu ada pengerusi majlis. Pengerusi majlis yang dipengerusikan sendiri oleh abang kak cik, beliau menjemput seorang ayah saudara kak cik yang berstatus ustaz untuk membaca doa pembuka majlis...Ustaz bukan sekarang ustaz, ustaz berkelulusan universiti al-Azhar tau. Dan awak tahu dia baca doa apa? Doa Rabitah jugak! huhu... At the end of the story, kak cik rasa lega sangat... Menas kak cik tak salah lah kan baca doa rabitah sebagai doa pembuka majlis suatu ketika dulu..

Last but not least, satu benda yang kak cik sedar, kak cik tak leh main-main dh... Ini bukan mimpi lagi.... Ini betul-betul.... Yang kak cik bakal jadi seorang guru.... Dan murid-murid bakal panggil kak cik dengan panggilan 'ustazah'.... Mens, kak cik kena sentiasa siap sedia dengan segala kemungkinan contohnya macam baca doa inilah..... Macam lecturer kak cik pernah cakap, ustaz, ustazqh ni bukan takat kena baca doa, baca ak-quran, ajar tajwid je. Kalau ada histeria pun orang panggil ustaz ustazah jugak! Nauzubillah..... Kalau ada histeria, kak cik yang lari dulu... Huhu...

No comments:

Post a Comment