Thursday, 12 February 2015

Bendera Hill, Penang

Baru-baru ni kak cik dan mak ayah naik bukit bendera di Penang... Tak de lah baru sangat. 2 bulan yang lalu lah jugak... Haha... Selalu je pergi Penang... Tapi jarang nak naik ke Bukit Bendera.

Kebetulan, hari tu mak sedara cerita yang bukit bendera ni dah tukar keretapinya.Memang laju dan berhawa dingin. Jadinya, kami semua ni sangay excited sebab last naik bukit bendera tahun 2005... Hehehe... So, awal-awal pagi lagi dah bertolak dari rumah mak sedara...

Bendera Hill, i'm coming !!!


Sebelum tu kita singgah beli makanan kegemaran mak dulu,- serabai....di Taman Tun Sardon.


Here i come, Bendera Hill !

Sementara tunggu ayah park kereta, kak cik dan mak pergi beli tiket...

Untuk dewasa RM 8
Kanak-kanak RM 4
Warga emas RM 4

*yang penting kena tunjuk kad pengenalan tau... Kalau tak, anda akan dianggap sebagai warga bangladesh ... Hehehe....

Dah siap-siap beli tiket, kena queque up tunggu giliran... 

And guess what? Keretapinya laju gila.... 1 minit dah sampai.... Sejuk je dalam tu... Tak 'kepanasan' macam dulu... Sorry, kak cik tak sempat nak ambil gambar keretapinya.... Sebab terlalu asyik menikmati panorama.... Bila nak ambil kamera dari dalam beg, eh dah sampai dah? Hahaha...

Kebetulan kat atas tu hujan rintik-rintik...and mak ayah pun tak berapa larat nak jalan sebab jalan berbukit... Jadinya kami sewa kereta sekali dengan pemandu... Ekekeke... Lebih kurang RM 30... Dia akan bawa kita sejauh 2KM... 

Inilah kereta kami dan pemandu kami...hehe


Di juga akan berhenti di tempat yang ada view menarik kalau-kalau kita nak tangkap gambar ke.



Inilah keretanya... KAk cik tak tahu nama dia apa... Kami panggil tut tut je.. Hehe


Ni lah keretapi 1st bukit bendera dulu


Yang ni pula yang baru sikit.

Kat atas tu juga dia bawa pusing-pusing ke rumah-rumah perseorangan... Bru kak cik tahu rupanya Ada orang tinggal atas bukit bendera ni...

Habis jalan-jalan naik tut tut, kami jalan-jalan guna kaki pulak di sekitar kawasan yang mendatar tu je... 

Dan kak cik jumpa ni -Pad lock bridge. Ingat kat korea je ada padlock bridge? Haa... Lepas ni kalau nak buat janji ikat setia pada pasangan dah tak perlu susah-susah ke korea, datang je penang, okay!




Sini pula tempat buang kuncinya... Hehe

On the way nak balik ke kedah, kami naik ferry. Sebab dah lama tak naik jugak...hehe

And baru kak cik tahu, rupanya kita just bayar tol (kalau lalu jambatan) atau ferry masa pergi je... Balik free,,, harganya sama je.. Sebab masa kita bayar tu sebenarnya kita dah bayar untuk pergi balik,.


View dari ferry..


No comments:

Post a Comment