Friday, 3 April 2015

First potret

Masih ingat tentang set pensel lukisan yang kak cik beli dulu? Inilah first lukisan yang kak cik buat. Masih lagi bereksperimentasi tentang fungsi setiap pensel tersebut. Nak kata potret, tapi nampak macam kartun pulak...

#sketchingismypassion

Para para Sakura

Kononnya tahun lepas, Malaysia digemparkan dengan musim bunga sakura di Utara khususnya Kedah dan Perlis. Dan tahun ni musim tersebut muncul lagi... Hanya berlaku dalam bulan Mac...

Tapi kak cik tak de lah tergempar sangat. Sebab rasanya bunga ni memang tiap-tiap tahun ada. Dulu banyak je pokok ni depan sekolah. Siap bawa kamera lagi ambik gambar dengan pokok... Tapi mungkin sebab sekarang ni macam-macam medium untuk tersebarnya berita ni contohnya macam facebook, whats app, we chat etc. 

tapi, kak cik memang akui, sekarang ni pokoknya makin banyak, makin besar, dan of course makin cantik. Jadinya, 'musim bunga' tu makin terserlah.

Kebetulan tahun ni dia berbunga masa cuti sekolah. Jadi, bolehlah kak cik ambik gambar buat kenangan.

tapi malangnya, sehari sebelum kak cik balik, hujan turun dengan lebatnya. banyak bunga yang gugur. Hampir separuh alor setar kak cik pusing cari pokok ni... sampai lah terjumpa satu 'hidden place' area Jalan Kuala Kedah...

Bila tengok depan mata, SubhaLLAH... macam betul-betul ada di negara Jepun.





Bunga sakura di Malaysia dah tengok... Agaknya bila pulak dapat tengok bunga sakura di Jepun ya?


Baucer Buku 1 Malaysia

Awak-awak semua dah dapat belum BB1M? Beli apa je? Beli yang bermanfaat je tau...

Kak cik nak kongsi apa yang kak cik buat dengan BB1M kali ni...

Memandangkan tahun ni, tahun kak cik nak praktikum...Jadi BB1M tu banyak dimanfaatkan untuk anak-anak di sekolah.... (Ewah...dah ada anak sekarang ni...Hehe)... Ye lah... BBM (bahan bantu mengajar) tu sangat-sangat memerlukan wang. Jadi, dengan adanya BB1M ni, terasa sedikit ringan..

Contohnya kak cik beli buku teks Pendidikan Islam dari tahun 1-5... Kenapa tak beli tahun 6? Sebab tahun depan sukatannya dah berubah... hehe..rasional tak jawapannya?

Lagi? contoh lain yang kak cik beli...

Set melukis 18 batang pensil... huhu...actually ini bukan untuk praktikum sangat pun... sebenarnya dari dulu teringin nak ada set ni memandangkan minat kak cik menjurus ke arah lukisan... Alang-alang PM bermurah hati nak tolong bayarkan, kita ambik je lah... hehe... kak cik dah try melukis guna set pensil ni, entre akan datang kak cik kongsi ya...

Mula-mula tak nampak pun kegunaan pen warna warni ni... tapi kakak suggest ambik je lah... sebagai pengukuhan positif kepada anak murid nanti...

Okay, cutting mat ni sangat-sangat berguna dan kak cik sangat memerlukannya untuk potong-potong kertas. senang. tak de lah terpotong sekali dengan tikar dalam bilik tu... selama ni guna kotak je untuk potong kertas.

Yang ni pun penting gak. sebab setiap tahun kena hantar folder kepada pensyarah. Tambah-tambah bila dah praktikal ni, lagi la banyak foldernya.

Kreatif itu perlu ketika ber-BBM... tak de maknanya nak lukis corak-corak dulu pastu gunting ikut corak tu.. Buang masa! Huhu...kak cik amat berterima kasih kepada orang yang cipta gunting pelbagai corak ni. Kerja jadi mudah, masa jadi singkat, BBM jadi menarik, murid tertarik, cikgu pun bahagia! Ewah.. haa..

Okay, yang sebelah kiri tu kak cik tak tahu lagi nak buat apa... just imagine mungkin nanti nak gantung-gantung card gitu ke dalam kelas nanti. Yang kanan tu pulak, saja beli. Sebab first time guna brush marker ni  dulu, terus jatuh cinta! Best... Ehem... harga pun boleh tahan jugak..

Yang ni pula untuk pastikan BBM ada sentuhan glitter gitu...haha.. untuk hias buku RPH pun boleh...
  
Memandangkan set warna kak cik yang ada tu dah lama, jadi kita beli yang baru je lah!

Last sekali, barulah kak cik fikir nak beli buku.. Hehe...Membaca itu perlu untuk tambah ilmu.Nak jadi cikgu kena rajin membaca. Kalau tak apa yang kita nak bagi pada anak murid kan kalau kita sendiri pun tak da ilmu.




Last but not least, thanks PM! Tahun depan bagi lagi... :-)

Awak pulak beli apa dengan BB1M ni?